Rodokmeny od mojedejiny.cz

  • Gastro nirvána Martina Škody

    Vaření je pro Martina Škodu práce, a především záliba už od dětství, a vysoká škola je pro něj vedlejšák. Přezdívá se mu český Jamie Oliver. Je profi fanda gastronomie, jídlo spojuje s hudbou. První hudební intro nechal udělat ke své druhé kuchařce „Škoda nevařit“.
    Alena Volfová, foto: Richard Nowak
    03. Duben 2017 - 16:02
  • Nikolka fandí basketu, basket fandí Nikolce. Pomůžete jí ve sbírce i vy?

    Je jí devět let. Má sestřičku Adélku, úžasnou mámu a skvělého tátu. Tím ale rozdávání životních trumfů končí. Ostatní karty Nikolce rozdány nebyly. Neběhá, nechodí, nesedí, nezvládne spoustu věcí, které považujeme za naprostou samozřejmost. Je pro ni problém napít se, najíst nebo se jen otočit na bok. Zatímco si ostatní děti hrají a vychutnávají své dětství, Nikolka musí poctivě rehabilitovat. Jejím důvěrným přítelem je Vojtův rehabilitační stůl.
    Petra Jahodová
    03. Duben 2017 - 00:54
  • Když se vůně citrusů smíchá s feromony

    „Antropologie je v podstatě vědou o lidské jinakosti a odlišnosti,“ říká antropolog Michal Josephy. Na počátku vzniku této vědy stála dobrodružná touha i pragmatická nutnost systematičtěji poznávat lidi dalekých kultur. Dnešní antropologie se obrací i na problémy, které plodí každodenní život v komplexních společnostech. Michalu Josephymu, rodákovi z Tábora, se díky jeho práci stal pracovištěm vlastně celý svět.
    Josef Musil
    08. Březen 2017 - 09:50
  • Dědeček Petr Kolář

    „Čas nás naučí,“ zpívá Petr Kolář na stejnojmenném albu. O čase přítomném, minulém i budoucím jsme si povídali s úspěšným rockovým a muzikálovým zpěvákem z Budějovic, kterému bude letos v červnu padesát. „Cítím se tak o deset let deset let mladší. Čtyřicítka je dobrý věk. Chlap je ještě mladý, ale přitom už toho má docela dost za sebou, a tak je i zkušený. No, ale co vám budu povídat, v jádru je i sedmdesátiletý pán puberťákem. My chlapi to prostě takhle máme,“ říká Petr Kolář, dědeček roční Olívie.
    Alena Volfová
    06. Březen 2017 - 10:46
  • 12 zachráněných životů

    Se psy pracuje celý život a z několika vychoval psí záchranáře, kteří se specializují na hledání v sutinách a pod vodou. Jaroslav Sedlák je bývalým vedoucím Jihočeské záchranné brigády kynologů a o psech tvrdí, že jsou nejgeniálnějším živočišným druhem. Tahle zvířata miluje, přesto odsuzuje lidi, kteří je staví na úroveň lidí.
    Pavel Pechoušek
    02. Březen 2017 - 15:13
  • Polibky z éteru Báry Tlučhořové

    Jihočeši vstávají už třetím rokem s Bárou Tlučhořovou. Moderátorkou, která si jako učitelka ve školce vychovávala potenciální posluchače v době, kdy ještě netušila, že bude ranní vzpruhou Kissáků. Ti jí na oplátku drží pěsti při plnění úkolů v Yesmanovi. Některé úkoly jsou ulítlé, ale všechny splnitelné. Jako třeba ten, kdy se musela schovat ve skříni v obchodě s nábytkem…
    Alena Volfová, foto: Richard Nowak
    06. Únor 2017 - 10:41
  • Nevěstinec Café Groll

    Hanbinec jménem Café Groll v Kasárenské ulici v Českých Budějovicích. Dům, do nějž na začátku dvacátých let chodili pánové získávat a rozvíjet své sexuální zkušenosti, už neexistuje. Čas odvál parfémy povětrných holek, dým z viržinek, ozvěnu rozladěného pianina a vůbec starých časů. Šéfredaktor časopisu Barbar Jan Štifter jim znovu vdechl život ve své druhé novele Café Groll, která právě vychází v nakladatelství Pikador Books.
    Josef Musil
    21. Prosinec 2016 - 18:26
  • Jestli se zabiješ, tak mi nechoď domů

    Už v dětství si vysnil, že bude létat ve stíhačce. V sedmnácti poprvé seděl v letadle a věděl, že není cesty zpět. Časem ho okolnosti odvedly od armádních stíhacích letounů a stal se akrobatickým pilotem z povolání. Musí být ve své práci výborný, aby o jeho umění měli lidé zájem. A on výborný je, jak o tom svědčí řada jeho dosažených výsledků. Letec Martin Šonka už bez nadsázky patří k rodinnému stříbru České republiky, které s obdivuhodnou precizností vytepává ve vzduchu.
    Josef Musil
    12. Prosinec 2016 - 16:22
  • Vařil pro Baracka Obamu

    Sledovali jste letos olympiádu? Nad pánvemi a kastroly se o drahé kovy potí také kuchaři. Kapitánem národního týmu je už sedm let šéfkuchař, Budějčák Jan Horký. Z letošního říjnového klání v Erfurtu českou skvadru hřeje na prsou dvojí bronz. Za desítku let Jan Horký posbíral z mnoha mistrovství světa, světových pohárů a olympiád zlato, stříbro i bronz. V roce 2008 se doma stal kuchařem roku. Jako pražský šéfkuchař stážoval v hotelových kuchyních v Hongkongu, Madridu, Singapuru. Vařil i v budově OSN v New Yorku. Největší radost pětatřicetiletý Jan Horký má, když jeho hostům chutná.
    Slávka Petráková
    07. Prosinec 2016 - 14:34