Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Šťastné a veselé přeje Motor!

Domácí zápasy Motoru v závěru prosince patří obvykle k těm nejnavštěvovanějším v roce. I letos si fanoušci můžou vánoční atmosféru zpestřit hokejem – Budějovice hostily 19. prosince Jihlavu a 30. prosince přivítají Benátky nad Jizerou. I hokejisté ale umějí přes svátky vypnout a odpočinout si. Jak Vánoce prožívají zástupci populárního hokejového klubu?
Michal Špírek, foto: hcmotor.cz
22. Prosinec 2016 - 10:43

ANTONÍN STAVJAŇA (hlavní trenér, 53 let)

Musím se přiznat, že s Vánocemi trošku bojuju, vzdoruju té hektické atmosféře. Příčí se mi povinnost, že se o těchto svátcích něco musí. Máme s manželkou domluvu, že vždy na jeden rok vypouštíme dárky, abychom se tím nemuseli stresovat. Uděláme si místo toho nějakou vánoční výzdobu, a další rok to zase obrátíme. A víte, že vlastně ani nevím, co mě čeká za Vánoce letos? Jinak je pro mě nejdůležitější vidět se s rodinou. Pocházím ze Zlína, manželka z Karlových Varů a děti jsou v Praze, takže dát to dohromady není nejjednodušší.  Pokud to jen trochu jde, snažíme se absolvovat se psem vánoční výlet. S přáteli se vždy nějak domluvíme, aby to nebylo jen pasivní trávení svátků. Fanouškům bych popřál nejen pod stromeček, ale i do nového roku, aby si hokej užívali. Líbí se mi, jak to ve městě vztahem ke klubu žije. To je mi velice sympatické, tak ať jim to vydrží. Hráči budou mít před Vánoci společné setkání i s partnerkami, 24. a 25. prosince mají volno. Ale na Štěpána už se zase sejdeme, abychom byli připravení na další zápas.

DAVID GÁBA (brankář, 22 let)

Představa ideálních Vánoc je pro mě být v rodinném kruhu, pěkně v klídku. A k večeři samozřejmě nemůže chybět klasický smažený kapr a bramborový salát. Ten dělá maminka i babička, ale srovnávat je nemůžu, každý má svoje! Na Štědrý den chodívám na dopolední turnaj ve stolním tenise, takže svátky úplně neproválím. Nějaký pohyb tam je, chodíme i na procházku. Shánět dárky jsem dost lenivý a pohodlný. Řeším to na poslední chvíli, často dokonce až poslední den. Doufám, že naši příznivci dostanou od Ježíška, co si přejí, a věřím, že se jim náš hokej bude i nadále líbit. A že třeba už v roce 2017 uvidí Motor v extralize.

JAKUB SUCHÁNEK (obránce, 32 let)

Rodinná pohoda, to by mělo být asi to první, co se člověku vybaví, když se řekne Vánoce. Jenomže dnes někdy ta pohoda chybí. Pro mě jsou ideální svátky ty strávené doma, s tradičním vánočním jídlem. S tátou jsme dříve chodívali na Štědrý den dopoledne do lesa, udělali si oheň a upekli maso. Do mých dvaceti let jsme to měli jako tradici, od té doby už jsem doma na Vánoce často nebyl, takže to vymizelo. Ale třeba zase navážeme. V mém věku už svátky nejsou o dárcích, ale z dětství mi určité dary utkvěly. A týkaly se jak jinak než hokeje. Ten jsme totiž hráli s bráchou oba a nějaká nová výstroj nám vždy zařídila bohaté Vánoce, větší radost nám nemohlo udělat nic. Svátky prožíváme i se spoluhráči, Tomáš Nouza jako dýdžej kabiny pouští písničky s vánoční tematikou a také se rozdávají dárky – podle toho, kterého spoluhráče si předem vylosujete.

MITCHELL FILLMAN (obránce, 26 let)

Vánoce mám rád, ale zatím vůbec nevím, jak a jak moc je slavíte tady v České republice. Ale rozhodně neodmítám cizí tradice poznat, jsem zvědavý na české vánoční zvyky. Poznat součást kultury je pro mě příjemnou a zajímavou součástí toho, když se ocitnete v cizí zemi. V Kanadě jsem byl vždy se svou rodinou, až loni to bylo poprvé jiné, když jsem hrál ve Francii. S přítelkyní a spolubydlícími jsme si udělali tradičního krocana. Na nadcházející Vánoce ale zůstane přítelkyně doma. Já ještě pořádně nevím, co mě čeká, zda nedorazí rodina, ale svátky určitě oslavím s týmem a budou pro mě časem odpočinku.

LUBOŠ ROB (útočník, 21 let)

Vánoce jsou určitě má nejoblíbenější část roku, líbí se mi přátelská atmosféra, pohoda, a že se rodina sejde dohromady. Já je trávím u mamky se sestrami a babičkou, které připravují různé dobroty a štědrovečerní večeři. Mě k ničemu nepustí, tak musím koukat na televizi! Po večeři si rozdáme dárky a v závěru Štědrého dne chodím už tradičně s kamarády na chvíli posedět do města. Boží hod trávím u taťky. Už jsem zmínil, že sledování televize v mých Vánocích nechybí. Nenechám si ujít pohádku S čerty nejsou žerty a z filmů Sám doma! Jinak musím přiznat, že dodržování vánočních tradic u mě pomalu vymizelo a nechávám to na mladších sourozencích. Ale když jsem byl menší a rodiče ještě žili spolu, tak jsme například jezdili na hřbitov nebo zpívali u stromečku, i když zrovna já nejsem bůhvíjaký zpěvák.

VLADIMÍR ŠKODA (útočník, 33 let)

Letos bychom s přítelkyní měli poprvé být na Vánoce ve svém, tak snad se nám to podaří. Musím říct, že vánoční výzdoba pomalu už od října se mi zdá šílená! Vadí mi, jak se snaží z lidí vylákat peníze, dělá se z toho komerční svátek. Jinak mám úplně normální Vánoce, žádnou výjimečnou tradici nedodržuju, maximálně si na náměstí rád zajdu na dobrý punč. Loni jsem od přítelkyně dostal asi nejhezčí dárek v životě, iPad, ten mi udělal opravdu radost. Já jsem naopak ve vymýšlení dárků strašně slabý, raději pořídím praktickou věc, kterou bude člověk potřebovat, než kupovat něco extra, co by se ani nemuselo líbit. Nemám rád ani vybírání dárků pro spoluhráče, ale tam je výhoda, že v tomhle případě se vše ladí do srandy, aby se všichni v kabině zasmáli. Účelem je dárkem třeba i popíchnout některého ze spoluhráčů, takže tam to tak složité není.

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ZIMNÍM DVOJČÍSLE ČASOPISU BARBAR, KDE SE DOZVÍTE, JAK SLAVÍ VÁNOCE A ŠTĚDRÝ DEN TRENÉR ANTONÍN STAVJAŇA A HRÁČI DAVID GÁBA, LUBOŠ ROB, MITCH FILLMAN A VLADIMÍR ŠKODA!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!