Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Srdce olympiády tluče na Lipně

Jihočeský kraj se stane českým centrem olympijských her v Riu v srpnu roku 2016. Už v lednu ale začala ojedinělá kampaň Jižní Čechy olympijské 2016.
Alena Volfová
05. Leden 2016 - 16:15

Koncept Olympijský park Rio – Lipno 2016 vychází z pilotního projektu Olympijský park Soči – Letná 2014, kterého se během osmnácti dní zúčastnilo 400 tisíc lidí. „Průzkum mezi návštěvníky jednoznačně ukázal, že se jim park líbil a drtivá většina z nich řekla, že bychom měli park připravit i pro hry v Riu. Zároveň často zaznělo přání, aby se taková akce uskutečnila také někde mimo hlavní město,“ vzpomněl při představení konceptu v City Tower v Praze předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

„V tvrdé konkurenci zvítězil Jihočeský kraj a Lipno,“ hrdě prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Los padl na jižní Čechy podle předsedy ČOV také proto, že kraji nešlo o jednorázovou akci, ale o cílevědomou, dlouhodobou práci především s dětmi a o propagaci sportu. Jiřího Kejvala nadchlo Lipno nad Vltavou včetně změn, kterými za posledních deset let prošlo, i přemýšlivost a vstřícnost tamních lidí. Odkaz olympijského parku by se měl uchovat dlouho po jeho skončení.

Projekt Jižní Čechy olympijské startuje 1. ledna 2016 a navazuje na předchozí krajské projekty Jižní Čechy aktivní a Jižní Čechy husitské. „Naší podmínkou jednání s ČOV a nabídkou bylo, že akce nebude soustředěná do jedné naprosto výjimečné lokality kolem Lipenské přehrady, že se nesoustředí pouze na srpnové dny olympiády, ale že svým rozsahem zaujme celý kraj a bude probíhat v celém roce 2016,“ vyjmenoval hejtman a zdůraznil, že Jihočeský kraj je synonymem zdravého způsobu života a sportování.

„Máme připravené významné finanční prostředky. Jsme přesvědčeni, že se nám násobně vrátí jak v ekonomické rovině, tak i ve společenské, kulturní a sportovní rovině v rámci vyžití obyvatel Jihočeského kraje i jeho návštěvníků,“ řekl Jiří Zimola. Předpokládané náklady činí 65 milionů korun s nezanedbatelnou finanční účastí Mezinárodního olympijského výboru.

Odhaduje se návštěva 250 tisíc až 300 tisíc lidí. „Je to taková olympiáda pro všechny. Naším úkolem je připravit program, aby si návštěvníci mohli zasportovat a poznat všechny sporty, i ty neolympijské. V každé obci kolem Lipenska budou sportoviště a srdcem olympiády pro všechny Čechy bude v Lipně nad Vltavou olympijský park. Klíčové je, že se s námi do projektu zapojí i olympionici,“ zdůraznil Marek Tesař, marketingový ředitel ČOV.

Návštěvníci Olympijského parku Rio – Lipno 2016 se potkají s Kateřinou Neumannovou, Karlem Poborským, Tomášem Vernerem, Václavem Chalupou a dalšími slavnými sportovci.

Rio de Janeiro je prvním jihoamerickým městem v historii, které bude hostit Hry XXXI. olympiády. Brazilské motivy se promítnou i do programu, který připravuje režisér a scenárista Michal Caban. „Charakter Ria se odrazí v dekorativnosti parku, chceme využívat sportů v písku, ať už je to plážový volejbal, plážový fotbal, ragby. Písek chceme využít i pro děti jako hrací plochu, kuličkovou dráhu, tesání písečných soch a podobně,“ vyjmenoval Michal Caban. Na dětské návštěvníky myslí i v kulturním programu.

V centru parku od 4. až 23. srpna 2016 vznikne studio České televize. „Zprostředkuje jednak živé přenosy, informace přímo z Ria, rozhovory se sportovci, a jednak dáme prostor bývalým olympionikům a přiblížíme historii olympiády až po současnost,“ řekl ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Ambicemi nevšedního projektu Olympijský park Rio – Lipno 2016 jsou podle organizátorů především aktivní představení sportu, podpora našich sportovců při olympijských hrách v Riu de Janeiru, dlouhodobý program pro děti a propagace olympijských hodnot.

 

... ČLÁNEK BYL UVEŘEJNĚN V ZIMNÍM DVOJČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Předplatné časopisu je možné pořídit ZDE