Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

První cíl splněn. Teď je ale před Motorem nejdůležitější část sezóny!

Českobudějovický prvoligový celek ovládl základní část soutěže a chystá se na vrchol sezóny. Úvodní zápas čtvrtfinále sehraje 26. února.
Michal Špírek, foto: hcmotor.cz
14. Únor 2017 - 08:23

Tři cíle si před sebe dal ČEZ Motor před startem sezóny. Bavit fanoušky atraktivní hrou v základní části a pokud možno ji vyhrát. To si již můžou Budějovičtí odškrtnout – splněno, povedlo se. Motor skončil v tabulce první, čtyři body před Jihlavou, s nejvíce vstřelenými a nejméně obdrženými brankami v soutěži. Fanoušky Jihočechů tak může před play-off  znepokojovat maximálně aktuální forma týmu, který z posledních patnácti zápasů v sedmi z nich padl.

Kapitolou samou pro sebe je podpora ze strany fanoušků českobudějovického klubu, která je na poměry první ligy výjimečná. Průměrná domácí návštěva v Budvar aréně byla 5501 diváků a za tímto číslem zeje veliká propast. Vždyť druhý Přerov se chlubí 2117 diváky na utkání a přes dvoutisícovou hranici už pak jen tak tak přelezlo pouze Kladno.

Teď před sebou mají svěřenci koučů Stavjani a Štrby další z cílů – postoupit do baráže o extraligu. K tomu musí tým zvládnout čtvrtfinále a semifinále první ligy. Pokud se to podaří, bude před týmem meta číslo tři. A to ta nejtěžší – zvládnout baráž a radovat se ze splněného snu, postupu do nejvyšší soutěže.

Jak vidí základní část trenér Antonín Stavjaňa? „Vyhráli jsme ji, takže nemůžeme být v tomto ohledu nespokojení. V průběhu sezóny jsme si zjišťovali u jednotlivých hráčů, jak na tom jsou, v kádru došlo i k dost výrazné obměně. Ať už šlo o vynucené změny způsobené zraněními, tak také tím, že někteří hráči nepřijali svou roli v týmu. Tým by měl být nyní, i když vstupujeme do play-off mínus tři útočníci, dostatečně silný na to, aby play-off zvládl. Otázka je, pokud se to povede, jak to pak bude vypadat v baráži.“

Brankářskou jedničkou bude ve vyřazovací části s největší pravděpodobností nejmladší z českobudějovických gólmanů Petr Kváča, který si vedl v základní části alespoň statisticky nejlépe. Po loňském masakru sestavy v play-off, kdy v semifinále proti Slavii postihla mužstvo nevídaná marodka a tým tak nemohl soupeři vzdorovat, mají fanoušci strach z podobného scénáře i letos. A závěr základní části Motoru v tomto ohledu vůbec nepřál. Přišel totiž hned o trojici elitních útočníků - zranění vyřadilo kapitána Květoně s produktivním Chovanem, na operaci do zámoří pak zamíří Walker. I tak má ale tentokrát Motor o poznání širší kádr, než v loňském roce, a v play-off by z toho měl těžit. A fanoušci ho poženou k vysněnému cíli...

STATISTIKY ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Nejproduktivnější hráč: Tomáš Nouza 42 bodů

Nejlepší střelec: Tomáš Nouza 21 branek

Nejlepší nahrávač: Žiga Pavlin 27 bodů

Nejproduktivnější obránce: Žiga Pavlin 35 bodů

Nejlepší v +/-: Tomáš Nouza 27

Nejtrestanější hráč: Martin Heřman 119 TM

 

Čtvrtfinále play-off:

Motor – hůře postavený vítěz z předkola (Benátky, Frýdek-Místek, či Přerov)

Termíny (hraje se na čtyři vítězné zápasy): neděle 26. 2. (ČB), pondělí 27. 2. (ČB), čtvrtek 2. 3. (venku), pátek 3. 3. (venku), případné další zápasy: pondělí 6. 3. (ČB), středa 8. 3. (venku), pátek 10. 3. (ČB)

 

Výsledky Motoru v základní části

2013/14: 10. místo, 65 bodů, 115:126

2014/15: 2. místo, 95 bodů, 185:134

2015/16: 3. místo, 97 bodů, 185:142 (týmu bylo odečteno 6 bodů kvůli administrativní chybě)

2016/17: 1. místo, 111 bodů, 171:101