Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Let´s go Motor!

Českobudějovický hokej zdaleka nemá fanoušky jen v jihočeské metropoli či jižních Čechách. Dokonce mu nestačí ani Česká republika. Výkony Motoru totiž pozorně sledují i cizinci. A to i z čistě nehokejových zemí.
Michal Špírek, Foto: Milan Havlík
11. Červen 2018 - 06:24

Američan Lucien Holmes má hodně divoký život, ale jednou věcí si je jistý. „Motor se stal mou identitou, rodinou a láskou, fandit mu budu napořád,“ nenechává na pochybách.

Takhle věrného fanouška abyste pohledali, dokonce si nechal na paži vytetovat logo Motoru. Prý aby mu navždy připomínalo, kam patří, aby nezapomněl na místo, kde byl nejšťastnější. Do Budějovic se Holmes přistěhoval v roce 2006, když sehnal práci na mezinárodní škole. Díky kamarádovi poprvé zavítal na zápas Budějovic, český hokej ho ihned začal bavit více než zápasy NHL a o lásce k Motoru bylo rozhodnuto. Holmes se posléze přestěhoval do Prahy, i odtud mířil na utkání svého klubu. V Čechách ale nezůstal. Bydlel v Los Angeles, zápasy NHL, nejlepší hokejové soutěže světa, ho ovšem nebavily. „Nedalo se to srovnat s atmosférou od skvělých fanoušků na budějovických zápasech,“ říká rozhodně.

Pak Lucien Holmes čtyři roky působil jako hudebník na výletní oceánské lodi, na čemž dle jeho slov bylo nejhorší to, že kvůli chabému internetovému připojení mohl ze zápasů sledovat pouze změny skóre. V Budějovicích má ale stále přátele, kteří ho informují o novinkách. Těší se, až si s bývalými spoluhráči z kapely dají v Budějovicích sraz a zajdou si zase společně na hokej.

Fandění Motoru mu už na jeho cestách v zahraničí zajistilo mnoho zajímavých setkání. „Češi jsou velcí cestovatelé, narazíte na ně kdekoliv po světě. Často se ke mně někdo díky tomu hlásil a koupil mi pivo,“ hlásil rodák ze Seattlu pro časopis Barbar, toho času z rybářské lodi kdesi na Aljašce, kde jsme Luciena zastihli s žádostí o rozhovor.

ATMOSFÉRA NA STADIONU NADCHNE

K Motoru přilnul i Skot David Wildrige. Ve Skotsku není hokej hojně pěstovaným sportem, ale David se o něj zajímal už předtím, než se v roce 2013 dostal do Budějovic. Navštívil pár zápasů jak ve Skotsku, tak v jiných zemích. Sportem číslo jedna pro něj ale bylo rugby a fotbal. Hokej ho naplno pohltil až v jihočeské metropoli, kde bydlel tři roky. Pravidelně navštěvoval domácí zápasy, podnikal také výjezdy. „Věděl jsem, jak jsou Češi do hokeje zapálení. A mě ten sport taky dostal, je zábava hokej sledovat a stane se to dost návykové,“ přiznává Wildrige.

Brzy začal poznávat hráče, pořídil si fanouškovský dres i šálu. A zamiloval se do atmosféry hokejové arény, zamlouvá se mu vztah mezi klubem, hráči a fanoušky. A samozřejmě zmiňuje vysokou návštěvnost na zápasech Motoru. „Při cestách na venkovní zápasy jsem zase dostal šanci poznat neznámé části republiky,“ vyzdvihuje plus cestování za Motorem. Nyní sice žije v Bratislavě, ale Motoru zůstal věrný. „Jenomže stíhám pouze sobotní zápasy, které se hrajou na Moravě nebo v Praze. Není to ideál, ale pořád lepší než nic!“

Z doslova nehokejové země pochází Humberto Chávez Cabello. Žije totiž v Mexiku. Při studiu v Praze ho kamarád, budějovický fanoušek, vzal na Motor. A ze zápasu už Cabello odcházel jako kovaný motorák. „Začal jsem cítit, že k tomuto týmu patřím,“ vyznával se před časem pro klubový web. Po návratu do Mexika jeho kamarádi jen rozpačitě zírali. Tebe že baví sledovat hokej? „Byli fakt překvapení. Pro ně je to podivný sport," vysvětluje Cabello, který přitom znal dříve také jen základy pravidel hokeje z televize. Nyní ale výsledky české reprezentace i Motoru pozorně kontroluje na internetu.

MEZI VLNAMI SLEDUJE BOJ NA LEDĚ

Oddané fanoušky má klub i mezi Čechy, které osud z různých důvodů odvál do zahraničí. Třeba Tomáš Parýzek byl věrným příznivcem odmalička, s tátou si vždy kupovali permanentky a nechyběli na žádném zápase. Před více než třemi lety se ale milovník surfingu odstěhoval za větrem a velkými vlnami na kanárský ostrov Tenerife. Oddanost Motoru ale se vzdáleností tisíců kilometrů ani trochu neopadla. „Fandím na dálku, každý zápas pravidelně sleduji online. Věřím, že s Vencou Prospalem to letos dotáhneme do extraligy,“ vyhlíží Parýzek nástup oblíbence fanoušků na trenérskou lavičku. A je pravděpodobné, že i angažmá bývalého úspěšného hráče NHL přiláká k Motoru v příštím roce další zahraniční příznivce.

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč