Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jižní Čechy: největší sportoviště v zemi

Takhle sportovní rok jižní Čechy ještě nezažily. Desítky akcí a příležitostí, jak aktivně strávit volný čas nebo si zafandit. A nakonec olympijský park Rio Lipno, který přiláká přes čtvrt milionu lidí. Jižní Čechy budou žít sportem a olympiádou.
24. Květen 2016 - 11:42

To video mluví za vše. Ještě nikdy se nepodařilo lépe spojit jižní Ameriku a jižní Čechy. Kraj umístil na webových stránkách www.jiznicechyolympijske.cz krátký spot, který naznačuje atmosféru letošního roku – tváře těch nejlepších sportovců doplňují pohledy na Český Krumlov nebo Tábor, a přesně takhle to bude, hvězdy českého sportu zamíří z Ria na Lipno.

Jenže letošní sportovní rok má daleko větší rozměr – kraj podpořil dalších třiapadesát akcí, které dávají jasný vzkaz: Když sportovat, tak u nás na jihu.

Peníze získaly obce, města, spolky i sportovní kluby. „Na podporu sportovních i kulturních akcí, spojených s krajským projektem Jižní Čechy olympijské, jsme vyčlenili dotaci ve výši dvou milionů korun. To, že vrcholem olympijské sezony bude srpnový Olympijský park Rio Lipno, je zřejmé. My jsme ale do tohoto projektu spolu s Českým olympijským výborem vstupovali s tím, že chceme olympijské sportovní aktivity rozprostřít do celých jižních Čech,“ říká hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jižní Čechy se tak promění v největší sportoviště v zemi. Kraj očekává velký nárůst turistů, mělo by se jich tu objevit až o tři sta tisíc více než v předešlých letech. A rozhodně mají důvod přijít. Časopis Barbar vybral nejlepší projekty, které by vám neměly uniknout.

 

25.–29. května:

Magic Cup

Mezinárodní žákovský fotbalový turnaj s účastí nejlepších mužstev ČR kategorie „U14“ (Plzeň, Sparta, Slavie, České Budějovice, Olomouc, Příbram), slovenského Slovanu Bratislava, ruského Jekatěrinburgu a kanadského FC Ottawa. Koná se v Loučovicích, Vyšším Brodě a Horním Dvořišti.

 

27.–28. května:

Rallye Český Krumlov

Od roku 1971 trvá tradice automobilové soutěže patřící k vrcholným podnikům tohoto motoristického odvětví u nás. Trať závodu přivádí závodníky i diváky do zajímavých
zákoutí regionu, která jinak řadě návštěvníků zůstanou utajena.

 

4. června:

Mattoni ½maraton

Vytrvalostní běh v ulicích Českých Budějovic. Pravidelně se ho účastní řada skvělých běžců i Budějčáci, kteří chtějí využít situace, kdy ulice nepatří lidem, ale autům.

 

18.–19. června:

Mistrovství České republiky v atletice

Mistrovství České republiky mužů a žen v atletice je nejvyšší soutěží ČR v atletice, fandit můžete přijet do Tábora.

 

9.–16. července

Lipno Sport Fest

Jediný festival v České republice, který kombinuje sport a kulturu. Zúčastní se jej olympijské hvězdy a známí sportovci, lidé si s nimi budou moci zasportovat a poměřit své síly.

 

5.–21. srpna:

Olympijský park Rio Lipno

V období letních olympijských her v Riu se stane Lipensko jedním velkým sportovištěm. Návštěvníci se mohou těšit na olympijské sporty pro každého, přímé přenosy z místa konání her či vítání českých olympioniků. Připraven bude také bohatý kulturní doprovodný program.

 

8.–9. října

Krumlovský vodácký maraton

V pestré nabídce aktivit, spjatých s Českým Krumlovem, jsou i významná sportovní klání. Jedním z nich je bezesporu nejpočetnější říční maraton v ČR, jenž každoročně přiláká stovky milovníků vodáckého sportu, od ryzích amatérů až po mezinárodní elitu.