Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

David Lafata: Budějovickému fotbalu i hokeji přeji nejvyšší soutěž!

David Lafata je nejúspěšnějším budějovickým fotbalistou poslední dekády. Pětinásobný nejlepší střelec nejvyšší soutěže teď válí v dresu Sparty. Jak si nejlépe odpočina a jaká místa na jihu Čech má nejraději? O tom pětatřicetiletý útočník hovoří v rozhovoru pro web časopisu Barbar.
Štěpán Hembera, foto: Richard Nowak
16. Únor 2017 - 18:48

Po podzimní části Sparta v boji o vedoucí pozici ztrácí. Jak první polovinu soutěže hodnotíte?

Pro nás bylo důležité dohrát podzim co nejlépe, tak, aby ztráta před jarem byla co nejmenší. Na jaře se hodláme vrátit v plné síle a zkusíme dohnat první dva týmy. Myslím, že podzim jsme nakonec dohráli jak nejlépe to šlo, tak uvidíme, jak se nám na jaře povede. Přiznávám, že situace pro nás není úplně nejlepší.

Co říkáte jako kapitán týmu na marodku, která vás na podzim postihla?

Do konce podzimu jsme to dojeli prakticky jen v deseti lidech. A marodka, no, když to bylo na jaře, tak jsem si myslel, že to byla velká smůla, ale když se to za tři měsíce opakuje znova, tak si myslím, že to už smůla není, že to v něčem bude. Teď by bylo dobré, aby někdo přišel na to, v čem je problém. Myslím, že těch lidí na to študovaných je tam dost, tak by to někdo odhalit mohl.

Co říkáte kádru, jehož součástí je množství mladíků? Jak se vám s nimi hraje a spolupracuje na hřišti?

Tito kluci kvalitu určitě mají, protože jsou ve Spartě a Sparta patří i v těch mládežnických kategoriích k těm nejlepším. Ale není to pro ně jednoduché, jsou hozeni do vody. Ale i tak si myslím, že to zatím zvládají dobře. Kolikrát přijde do Sparty nějaký ligový hráč a ten přestup nezvládne. Navíc je to pro mladé hráče rozhodně plus, protože v budoucnu ve svojí další kariéře z toho můžou ohromně těžit. A může z toho těžit i Sparta.

Dařilo se vám v Evropské lize. Rozhodující zápasy jste zvládli a postoupili z prvního místa v tabulce, což jistě mnozí nečekali…

Myslím, že Evropskou ligu, nechci říct, že jsme jeli nad plán, ale v situaci, v jaké jsme byli, bychom to snad i trošku vyměnili, aby nám to lépe šlo v lize a méně v Evropské. Ale samozřejmě jsme za to rádi a i pro diváky je to dobré, že jsme takové zápasy v Evropě odehráli. Určitě jsou to pro ně takové sváteční zápasy.

Jak David Lafata vlastně odpočívá, pokud se opravdu chce zrelaxovat?

V létě jezdíme k moři. Musím uznat, že když si chce člověk odpočinout, tak sluníčko a mořská voda mě ideálně regenerují, ale přiznám se, že mně stačí být doma, za ten rok je člověk nacestovaný až až, takže když je doma klid a moc se jinam nechodí, tak si odpočinu nejlépe. Stejně tak, když podnikneme výlet tady po okolí.

Máte v jižních Čechách nějakou oblíbenou lokalitu, kterou pravidelně navštěvujete?

Pravidelně navštěvujeme Zoo Hluboká. Tam jsme častí návštěvníci a ještě bychom se tam chtěli v zimě jednou podívat. Jinak máme rádi Lipensko, v zimě tam jezdíme s dětmi lyžovat, tedy když je sníh, a v létě býváme často v Rožmberku, na Hrudkově i ve Frymburku, kde máme kamarády. Já si myslím, že jižní Čechy jsou jedny z nejhezčích míst nebo možná že úplně nejhezčí místo v republice.

Takže lyžujete rád, dobře?

Ne, já moc nelyžuji. Rád bych lyžoval, ale přiznám se, že jak se mi kariéra chýlí ke konci, tak se trochu bojím, takže nelyžuji. Spíš se snažíme, aby se naučily děti. S nimi jezdíme často a vždycky jim tam obstaráme nějakého instruktora, aby se to pořádně naučily. Takže já na to spíš dohlížím.

Co děti, inklinují k nějakému sportu? Vedete je k nějakému konkrétnímu, nebo je to na nich?

Dcera chodí na tenis. Hrála už v Jablonci, a protože ji to bavilo, tak ji teď vozíme na Hlubokou. Neříkám, že z ní bude třeba Šafářová, ale chceme, ať se alespoň tenis naučí, aby když si v dospělosti bude chtít zase zahrát, si uměla pinknout. A zároveň se učí bruslit, lyžovat. Kluk, tady v Dubném, kde založili přípravku, chodí na fotbal. Myslím, že oba to baví, nemá smysl je nutit, aby to dělali na vrcholové úrovni, a my se je v tom snažíme podporovat.

Do velkého fotbalu jste nakoukl v Budějovicích. Odchod z Dynama ale ve vašem případě neprobíhal úplně hladce. Přesto, kdyby vám odtud příští rok nabídli možnost ukončit zde kariéru a třeba pomoci klubu vrátit se do první ligy, jak byste reagoval?

Není to vůbec o tom, že jsem se tady rozešel ve zlém. Když jsem odsud odcházel, tak v Čechách to bylo tak nastavené, že když někomu končila smlouva, tak si ten klub myslel, že s ním prostě každý hráč musí podepsat prodloužení smlouvy, a byly tady takové metody, že ti hráči, pokud s tím nesouhlasili, byli vyřazeni do béčka nebo trénovali individuálně. To byl můj případ. Na druhou stranu bych možná chtěl Dynamu poděkovat, že to takhle dopadlo, protože bych se třeba nikdy nedostal tam, kam jsem se dostal, ale to už jsou takové úvahy. Nehledě na to, že většina lidí, kteří tenkrát v budějovickém fotbale dělali, tak už dnes s Dynamem nemají nic společného. A uvažovat, co bude v roce 2018, do kdy mám smlouvu ve Spartě, to nemá cenu. Než abych si někam šel prodloužit fotbalový důchod a nebyl tam platným členem, to už raději půjdu hrát do Olešníku a tam to dohraju. Ale proti Dynamu rozhodně nic nemám a přeji mu, aby se do první ligy vrátilo, protože si myslím, že jak hokejově, tak i fotbalově do Budějovic první liga patří. Nejen zázemím, které tady je, ale i herně. Myslím si, že je škoda, že tady první liga není.

Co vy a jiné sporty? Chodíte na Motor?

Baví mě hrát hokej. Na Motor bohužel nechodím, protože když přijedu po tréninku, tak už se mi nechce, ale párkrát jsem v Praze na hokej vyrazil. I sledovat ho v televizi. Mám moc rád pořad Buly, ten, když mám čas, sleduju pravidelně. A v zimě, pokud mi to vyjde, tak si chodím zabruslit, zahrát si hokej s klukama nebo jdu na kurt zkusit tenis. Mě baví všechny sporty, ale ten hokej sleduji asi nejraději.

Co vaše oblíbené filmy? Čemu fandíte?

Já mám rád české filmy, můj nejvíce oblíbený je seriál Okresní přebor. Musím říct, že tenhle seriál se opravdu hodně povedl. Každý říká, že tak to opravdu na těch vesnicích chodí. Ale ono když to kolikrát vidíte, tak to platí i na ligové hráče. Člověk se v tom hodně najde. A z filmů jsem teď viděl třeba Bezva ženská na krku s Ondrou Vetchým.

Takže preferujete spíš českou provenienci, české seriály?

Ano. A kdo je mi opravdu blízký a koho mám hodně rád, je právě Ondra Vetchý. Pak některé starší filmy, jako je třeba Na samotě u lesa a Chalupáři, to je také nesmrtelný seriál.

Jakým způsobem vnímáte derby? Jak moc je ta atmosféra na hřišti vybičovaná, je to opravdu pro Spartu, respektive pro vás opravdu zápas roku, nebo je více rivalita s Plzní?

Pro mě osobně je to s tou Plzní spíš nafouklé novinami, rivalitu vytvářejí novináři, ale derby je pro mě největší zápas, který se v lize hraje. To je největší svátek a myslím si, že většího zápasu ani nikdy nebude, protože ten má svou historii a je to sledované všemi fanoušky. Když se někoho zeptáte, každý vám řekne, že fandí buď Spartě, nebo Slavii. O to víc nejen fanoušky, ale i nás mrzí, že jsme loni na podzim derby nezvládli. Myslím si, že lidi odpustí hodně zápasů, když se nepovedou, ale derby se neodpouští a máme na jaře co napravovat.

Cíl se Spartou je jasný - získat titul...

No to je jasný. Samozřejmě že teď je k tomu cesta o hodně těžší, ale když jsem do Sparty šel, tak jeden z hlavních důvodů byl, že jsem chtěl vyhrát titul. A kde jinde se hraje o titul než ve Spartě. Jednou se mi to podařilo. Je pravda, že jsem počítal s tím, že se to podaří víckrát, ale zaplať pánbůh za ten jeden. Kdyby to vyšlo ještě i tuto sezonu, bylo by to o to hezčí.

Sledujete ještě někdy Jablonec, kam jste z Dynama odešel? Jaký máte vztah ke klubu, potažmo k městu?

Jak jsem říkal, když jsem odcházel do Sparty a to platí pořád: Můj sen už odmala byl zahrát si za  Spartu, a jak ligové roky ubíhaly, tak už jsem nevěřil tomu, že by se mi to mohlo splnit. Ale pak, když ta nabídka přišla, jsem stál hodně o to, aby to vyšlo. Na druhou stranu nedám na Jablonec dopustit. Já jsem se díky Jablonci dostal do Sparty, dostal jsem se i do nároďáku, a Jablonci opravdu vděčím za hodně. I když už jsem čtyři roky pryč, Jablonci pořád fandím a přeju mu to nejlepší. Mám tam ještě plno známých, které vidím i mimo fotbal, a vždycky se tam rád vracím.

Řekl jste národnímu týmu své definitivní ne?

Přiznám se, že až na výjimky, jako je třeba Jarda Jágr, protože ten je kapitola sama pro sebe, nemám rád, když se někteří sportovci, kteří s velkou slávou skončí, vrátí a navíc neúspěšně. Druhá věc je, že si myslím, že jestliže se má tvořit nové mužstvo, a to se tvoří i teď během kvalifikace, tak pro tým by určitě nebylo žádné řešení, abych se vrátil třeba i na jeden dva zápasy. Myslím si, že se noví kluci o šanci poperou a potvrdí to na hřišti.

Dosáhnete mety 200 gólů?

Budu se o to snažit, ale ono těch šest gólů je ještě dost a uvidíme, jak na tom budu se zdravím a jestli budu ve Spartě dostávat ještě příležitost. Samozřejmě, když na to hřiště půjdu, budu se snažit nějaké ty góly dát, aby ta dvoustovka padla. Myslím, že by to bylo hezké číslo, ale uvidíme. Nijak se k tomu neupínám, ale bylo by to hezké.