Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Bývalí i současní reprezentanti se těší na atletické mistrovství republiky v Táboře

Třídenní mistrovství republiky (17. až 19. června) zahájí páteční vrh koulí mužů na Žižkově náměstí, víkendový program dalších disciplín se bude konat na stadionu Míru za přítomnosti televizních kamer.
15. Červen 2016 - 07:18

Za řečnický stůl na tiskové konferenci ke konání atletického mistrovství republiky společně zasedli David Bor a Tomáš Janků za Český atletický svaz, zástupci města Jiří Fišer (starosta Tábora) a Michaela Petrová (místostarostka Tábora), český rekordman ve skoku vysokém a bronzový medailista z OH 2004 v Aténách Jaroslav Bába a Iva Straková dvojnásobná účastnice OH a držitelka rekordu na stadionu Míru v Táboře. Akci moderovala Karolína Farská. Úvodního slova se ujal starosta města Tábor Jiří Fišer. „Vážíme si toho, že atletický svaz přidělil pořadatelství šampionátu partě lidí, která má už bohaté zkušenosti. Máme obvyklou trému, abychom splnili všechna očekávání. Těšíme se, že všechno klapne a vyjde i počasí,“ prohlásil. „Jsme rádi, že se právě u nás koná tato významná sportovní akce a že můžeme pomoci s propagací atletiky,“ připojila se i místostarostka Tábora Michaela Petrová. 

Předseda organizačního výboru David Bor prozradil účast největších českých hvězd. „Největším lákadlem pro diváky bude start olympijské vítězky v hodu oštěpem Barbory Špotákové. Ale k vidění budou i další slavní reprezentanti,“ uvedl. Dále se Bor zmínil o kvartetu osmdesátimetrových oštěpařů, výškařích Bábovi a Hrubé, dálkaři Juškovi, tyčkařích Kudličkovi, Balnerovi, Ptáčníkové, kladivářích Šafránkové, Melichovi, překážkáři Svobodovi nebo běžcích Sasínkovi a Mäki. Poté předseda organizačního výboru nastínil i doprovodný program třídenního šampionátu. V páteční podvečer si můžou návštěvníci vyzkoušet fotokoutek nebo výrobu vlastního startovního čísla, po úvodní disciplíně vrhu koulí pak sledovat přímý přenos z fotbalového Eura na dvou velkoplošných obrazovkách a na závěr dne hudební produkci houslové tria Inflagranti s Josefem Vojtkem, frontmanem skupiny Kabát. V sobotu proběhne na plaveckém stadionu atletika pro děti za účasti Tomáše Dvořáka spojená s autogramiádou a v neděli vystoupení Michala Nesvadby pro nejmenší.

Ředitel Českého atletického svazu Tomáš Janků seznámil přítomné novináře s novým modelem atletického šampionátu. Svou premiéru si na Žižkově náměstí odbyde úvodní disciplína - vrh koulí mužů. „V rámci mistrovství republiky jde totiž o unikátní záležitost. Koule v centru dění, to tu ještě nebylo a pro všechny koulaře je to něco nového. Věřím, že skvělá atmosféra je vyhecuje k výborným výsledkům. Právě proto se na kouli těším nejvíc,“ uvedl Janků a dodal: „Doufám, že i další atleti splní limity a rozšíří tak řady nominovaných na mistrovství Evropy a olympijské hry.“

Spolehlivou stálicí mezi českými reprezentanty je český rekordman ve skoku vysokém a bronzový medailista z OH 2004 v Aténách Jaroslav Bába. Ten bude v Táboře usilovat o devátý český titul na dráze. „Pomalu se probouzím do skákání a zatím se hledám v technice. Mám dost natrénováno, forma by měla postupně gradovat. Pokusím se překonat rekord šampionátu aspoň o centimetr,“ plánuje si. Právě Tomáš Janků vyfouknul v roce 2008 v Táboře Bábovi zlatou medaili. „Přeju Jardovi nejen rekord, ale klidně rovnou 240 centimetrů,“ prohlásil současný držitel nejlepšího výkonu šampionátu Tomáš Janků. „Záleží, v jakém budu rozpoložení. V Táboře je skvělý výškařský sektor, proto bych rád využil i výrazné divácké podpory,“ řekl Bába.

Chybět nebude ani dvojnásobná účastnice OH a držitelka rekordu (194 cm) stadionu Míru v Táboře Iva Straková. I když pouze v roli diváka nebo možná i trenéra. Tři její svěřenkyně mají totiž šanci být mezi čtrnácti nominovanými. „Samozřejmě, že se moc těším. A jak se šampionát blíží, tak jsem čím dál víc natěšená. Rozhodně si to nenechám ujít,“ prozradila.

O tom jestli padne divácký rekord (čtyři tisíce návštěvníků) se rozhodne až třetí červnový víkend. „Fanoušci by neměli odkládat nákup lístků na poslední chvíli. Místa na hlavní tribunu jsou již vyprodaná,“ radí Bor příznivcům atletiky. Divácký komfort je zajištěn, k dispozici budou i dvě mobilní tribuny navíc. Lístky si lze zajistit přes internet v sítí Ticketportal, nebo na prodejních místech v Táboře. Předprodej vstupenek lze využít v místech – Infocentrum, CK Čedok, Orion – OD Dvořák, sázkové kanceláře Fortuna a Tipsport.