Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Být ten nejlepší

Výjimečné zázemí má v Českých Budějovicích nejen druholigové mužstvo dospělých, ale i mládežnické celky. Sportovní centrum Složiště patří v České republice k tomu nejlepšímu, co může sloužit malým fotbalistům, a i tento fakt láká do Jihočeské fotbalové akademie Karla Poborského další a další zájemce. A ti mají jeden společný sen…
Michal Špírek
12. Říjen 2016 - 12:42

Jihočeská fotbalová akademie Karla Poborského má pro děti přichystaný krásný areál. Sportovní centrum Složiště, umístěné mezi Suchým Vrbným a Novými Hodějovicemi, má hned čtyři travnatá hřiště, hřiště s umělou trávou nejvyšší kvality, přetlakovou halu, díky které mohou děti trénovat i v zimě, a nechybí ani patřičné zázemí pro hráče a trenéry – šatny či občerstvení. Děti si mohou po tréninku odpočinout v bazénu, v sauně, nebo si naopak ještě zasportovat v místní posilovně. „Spolu se zázemím pražské Sparty jde o vůbec nejlepší tréninkové centrum mládeže v republice,“ pochvaluje si šéftrenér kategorie přípravek Petr Benát, který, ač stále jeden z nejlepších hráčů seniorského týmu Dynama, se už nyní soustřeďuje na získání trenérské profilicence.

A právě i díky kvalitním a kvalifikovaným trenérům se fotbalové akademii daří přivádět k fotbalu velké množství dětí. Aktuálně spravuje čtrnáct mládežnických kategorií zahrnujících na tři sta členů. Kromě fotbalu a tréninkové připravenosti dětí zajišťuje akademie třeba vhodné školy nebo v případě potřeby i internát – přibývá totiž dětí, které míří do klubu ze širokého okolí. Cílem Jihočeské akademie Karla Poborského je vychovat co největší perspektivu pro A tým Dynama České Budějovice.

Akademie si na svých trenérech zakládá. Ať už jde o jejich patřičné vzdělání či osobní přístup k dětem. „Momentálně máme v každé přípravkové kategorii tři trenéry a každá kategorie má navíc svého patrona z A týmu Dynama. Co se žákovských a dorosteneckých kategorií týče, jsou v každé kategorii minimálně dva trenéři,“ přibližuje Petr Čížek, šéftrenér Sportovního střediska mládeže akademie. U přípravkových kategorií vedení akademie upřednostňuje trenéry s citem pro děti, kteří se chtějí dále vzdělávat, mají cit pro dětskou hru, ale hlavně podporují radost ze hry. „Co se trenérů žákovských kategorií týče, už potřebujeme a hledáme trenéry s odpovídající licencí. Ambiciózní lidi, kteří chtějí našemu klubu pomoci dosáhnout na špičku,“ vysvětluje Čížek.

Že se u menších fotbalistů nelpí na výsledcích, ale především na tom, aby se děti zábavnou formou všestranně rozvíjely, potvrzuje Petr Benát. I když s úsměvem přiznává, že jako profesionální fotbalista se musel tomu „nekoukat na výsledek“ naučit. „Když se dětem nedaří do zápasu promítnout věci, které trénujeme, a ještě k tomu prohráváme, jsem z toho všelijaký. Pokud se ale děti snaží a nebojí se využít dovedností z tréninku, nemáme důvod být nespokojení,“ prozrazuje svou filozofii. K té patří i důraz na to, aby se děti úspěšně vzdělávaly. „Vzdělání musí být na prvním místě, až poté přichází na řadu sportovní výchova,“ dokládá Benát.

Akademie sbírá hmatatelné úspěchy, což dělá šéftrenérovi Čížkovi radost. „Za poslední roky bych vyzdvihl získání čtvrtého místa v kategorii U10 na neoficiálním mistrovství ČR a dále čtvrté místo v kategorii U16 v žákovské lize. Co mě ale hlavně těší, je to, že v každé kategorii máme na dvacet členů, kteří mají sen být těmi nejlepšími.“

Jihočeský fotbal už delší dobu čeká na zástupce, který by se prosadil do mezinárodního fotbalu a třeba i reprezentace. Jihočeská fotbalová akademie Karla Poborského má za cíl to změnit. Kdo bude dalším Karlem Poborským či Tomášem Sivokem?

 

V případě zájmu stát se hráčem Dynama se stačí pro podrobné informace obrátit na e-mail pcizek@dynamocb.cz. Projekt Jihočeské fotbalové akademie Karla Poborského je spolufinancován statutárním městem České Budějovice.

 

...CELÝ ČLÁNEK BYL UVEŘEJNĚN V ŘÍJNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!