Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Zdravě se Spirálou

Přemýšlíte o tom, co vlastně jíte? Už několik let v Českých Budějovicích funguje Zdravá jídelna Spirála, která nabízí široký výběr jídel pro širokou škálu strávníků. Jejím otevřením si Pavla Kačalová splnila jeden ze svých snů.
Lenka Bicanová
09. Březen 2016 - 15:40

„Už na základce jsem věděla, že si jednou otevřu restauraci. Vyučila jsem se kuchařkou, pak jsem šla na přání rodičů ještě studovat, ale nakonec jsem se vrátila k vaření a otevřela si Spirálu,“ říká Pavla Kačalová.

Pochází ze severní Moravy, do Budějovic přišla z Prahy a chtěla kolem sebe mít něco dobrého, dělat to, co má ráda, co ji baví. Snažila se v malém prostoru vytvořit jídelnu, kde si může vybrat úplně každý, vytvořit jídlo pro všechny. A povedlo se, ve Zdravé jídelně Spirála si vybere ať už malé dítě, těhotná žena, dospělý či starší člověk, od vegetariána přes vegana až po milovníka masa. Jídelna je přímo v centru krajského města, k dispozici je hezký dvůr či dětský koutek, celým rodinám tu chutná a rády se sem vracejí.

A proč právě název Spirála? „Spirála je všechno, od dávnověku představuje nekonečno a stále se opakující cyklické děje na planetě, ve vesmíru, v přírodě, v nás. Je také symbolem životního naplnění a představuje vývoj vědomí, takže proto název Spirála,“ říká s úsměvem Pavla Kačalová.

Spirála je denní jídelna, má otevřeno od osmé hodiny ranní do šesté večerní. Ta otevírací doba dává smysl. „Mělo by se jíst asi tak pětkrát denně, každé dvě až tři hodiny. A právě u nás tuhle možnost lidé mají. Strávník se tu může nasnídat, nasvačit, naobědvat, dát si odpolední svačinu a pak se i navečeřet. Začneme ráno teplou polévkou, někdo raději chia puding, potom si můžete dát čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu, poté zdravý oběd, lehčí svačinku a nakonec večeři. Pátá hodina večerní je čas, kdy by si měl člověk dát větší jídlo naposledy, a potom už jen něco lehčího,“ radí majitelka Spirály.

Ve Spirále se vaří z čerstvých potravin, jídla jsou vhodná pro diabetiky i pro osoby alergické na vejce, lepek či laktózu. „Vaříme dietně a držíme se hesel čerstvost, pestrost, pravidelnost, zkrátka projíst se zdravě do štíhlosti,“ říká Pavla Kačalová „Lidé přicházejí na dietní a bezlepkové jídlo nejen ze zdravotních důvodů, ale i proto, že jim to zkrátka chutná. Někteří nevědí, co si dát, protože mají chuť na všechno,“ směje se. Ale i to se dá vyřešit. Jiný druh jídla si zákazník může odnést domů v krabičkách. „Naše moučníky a zákusky si zákazníci také rádi odnášejí domů, na potom. No a do budoucna? Tak např. v časopise Barbar budu pokračovat se sloupky, které mě také baví, budu dále provozovat Spirálu s láskou a radostí, protože to ani jinak nejde, no a co bude ještě dál, to je ve hvězdách. Každopádně nám přeji zdraví v těle, krásu v duši a lásku v srdci. Ať nám chutná. A Spirála ať se točí nám všem.“

Zdravá jídelna Spirála
Staročeský dvůr
Krajinská 22, Č. Budějovice
mobil: 608 255 820
e-mail: zdrava.spirala@seznam.cz
www.jidelnaspirala.cz