Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Hospůdka U Divadla - Kuchař? Ne, tady tomu velí zákazník

Začalo to Pasta Grande, italskou restaurací v Krajinské ulici v centru Českých Budějovic. Dnes jsou Pražákovi rodinný tým, který provozuje Bistro Magdalene a Hospůdku U Divadla. Společně udávají kurs budějovické gastronomii.
18. Duben 2017 - 10:14

„Do těchhle prostor jsem docela rád chodil, ještě když tady bylo Vin de Café, líbilo se mi tady,“ říká Martin Pražák, který letos oslaví padesátku. Sedíme v Hospůdce U Divadla v budějovické ulici Dr. Stejskala, které stejně všichni říkají zkráceně jen Hospůdka, a host si tu může připadat jako u Martina doma – lidé se tu s ním znají, povídají, jeho zdraví, když za sebou zavírají dveře. Právě tohle dělá Hospůdku příjemným podnikem: nejen vyhlášená kuchyně, vkusný interiér a všímavá obsluha, ale také přítomnost majitele, který dohlíží a baví se. Protože kuchyně pro něj není jenom byznys, ale celoživotní koníček.

Pak jsou tady dva synové – Martin a Ondřej. Taky je vždycky bavilo vařit. A lákalo je podnikat. S tátou se rozhodli, že spojí soukromí a práci. Většina času, který spolu prožívají, se tak točí kolem podnikání. Roli, kterou má Martin Pražák v Hospůdce, synové plní v Bistru Magdalene. Společně se podílejí na jejím řízení a střídají se na směnách.

„Obecně se tvrdí, že v restauraci je nejdůležitější kuchař. Ale to je velký omyl, nejpodstatnější je přece zákazník. Před ním i kuchař musí potlačit své ego. Jinak si bude vařit jen doma sám pro sebe. Restaurace jede jako hodinový stroj, všechno do sebe musí zapadnout, od těch, kteří myjí nádobí, po kolegy, kteří přinesou jídlo na stůl. Pokud se něco zadrhne, zákazník nebude spokojený,“ vysvětluje Martin Pražák. Hospůdka přitom funguje bez většího řízení a zásahů, tamní tým je poměrně samostatný.

Dveře právě otevírá jeho partnerka Magdalena, i ona je součástí týmu. Po ní Martin Pražák před časem pojmenoval vyhlášenou restauraci na sídlišti Vltava. Bistro Magdalene loni skončilo na prvním místě mezi stovkami jihočeských restaurací na portále RESTU.CZ, kde kvalitu hodnotí ti klíčoví: zákazníci.

A je tu ještě někdo, nejmladší generace, letos dvouletá Eliška. Doufejme, že přibydou další členové rodiny a časem třeba i restaurace, které pod jejich taktovkou mají noblesu, jídlo tam voní a chutná, lidé odcházejí s úsměvem. Pražákovi už teď mají v hlavě nový projekt.

Třeba vám o něm řeknou v Hospůdce, na adrese Dr. Stejskala 13, České Budějovice. Více na www.hospudkaudivadla.cz.