Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Hlavní přísadou marmelád je láska

Její dům voní po marmeládách. Jahodových a meruňkových, ale také třeba mrkvových nebo z červené řepy. Marie Herchová je vaří už půlstoletí. A možná postupuje úplně stejně jako prababička její prababičky, a úplně stejně teď marmeládu vaří její potomci. Místo žezla a zlatého jablka drží v ruce lžičku a skleničku, a přesto kralují – společně vyhrávají marmeládové soutěže.
Jan Štifter, Foto: Michal Moravec
15. Listopad 2017 - 17:03

První marmeládu jste uvařila v deseti letech. Jaká byla?

Byla malinová, použili jsme na ni maliny nasbírané v lese. Vyráběla jsem ji s maminkou.

Připravovala byste ji dnes jinak?

Udělala bych ji úplně stejně. Jen ta maminka by mi u toho chyběla. Marmelády vyrábím klasickým babičkovským způsobem – tak, jak mě to naučila maminka, jak se to ona naučila od své maminky.

Kam až sahá rodinná tradice?

Moje teta teď zpracovala rodokmen. Dostala se k roku 1650, rodina stále bydlí na stejném statku ve stejné vesnici, což je naprosto úžasné. Jsou to sedláci, jejich ženy marmelády znaly, vyráběly a dovednost předávaly z generace na generaci.

Jak se můžu stát marmeládovým profíkem?

To není tak těžké. Musíte mít hodně navařených marmelád, musí hlavně chutnat. Pak někdo řekne: Přihlas je do soutěže. A tam uspějete. Přihlásila jsem marmelády do klání JamParada v Kunraticích, v roce 2015 jsem vyhrála a o rok později zvítězila moje dcera.

S vaší marmeládou?

Ne, se svojí, dcera také vaří marmelády, já v Čechách, ona v Rakousku. (...)

 

... CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V AKTUÁLNÍM ČÍSLE.

Listopadové číslo časopisu Barbar na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!