Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Gastro nirvána Martina Škody

Vaření je pro Martina Škodu práce, a především záliba už od dětství, a vysoká škola je pro něj vedlejšák. Přezdívá se mu český Jamie Oliver. Je profi fanda gastronomie, jídlo spojuje s hudbou. První hudební intro nechal udělat ke své druhé kuchařce „Škoda nevařit“.
Alena Volfová, foto: Richard Nowak
03. Duben 2017 - 16:02

Proč je podle vás „Škoda nevařit“?

K tomu, abychom to na světě nějak zvládli, musíme jíst, tak proč si jídlo pořádně neužít? Když pominu zážitky z postele, momenty spojené s jídlem podle mě patří mezi ty vůbec nejintenzivnější, které je možné zažít. Jídlo dělá život zase o něco pestřejší. Přijde mi hrozná škoda chápat ho jen jako palivo nutné k přežití. Tím, co dělám, se o tom snažím přesvědčit i ostatní. Jak vás záliba ve vaření a jezení jednou chytne, už vás nepustí, je to taková legální droga.

Máte přezdívku český Jamie Oliver. V osmi letech vás inspiroval natolik, že se pro vás kuchyně stala radostí. Čím vás fascinoval?

Jamie je úkaz. Na lidi, jako je on, člověk každý den nenarazí. Má to v hlavě srovnané a vaření miluje. Když jsem na něho koukal jako prcek v televizi, bavilo mě jeho nadšení, které nešlo přehlédnout. Bylo prostě něčím jiné. Jamie byl lidský, nemazal se s tím, dělal parádní jídla a celý pořad měl vždycky skvělou atmosféru. Když mluvil o jídle, věřil jsem mu každé slovo, nebyla to póza, ale upřímnost. Přesvědčil mě, že jídlo je součást kultury, která patří na každou akci, a já se o tom teď zase snažím přesvědčovat lidi, kteří mi fandí.

Vaším prvním připraveným pokrmem byl prý dort z pudinku s lentilkami.

Nevím, jestli byl úplně první, ale veterán už to rozhodně je. To víte, musel jsem vytáhnout něco výrazného, a zrovna na tenhle recept jsem si pamatoval. Fotil jsem si doma ještě na staré podlaze úplně prvním mobilem, takže to je vážně hodně dávno. Jinak jsem ale jako malý skvěle mazal chleba máslem.

Máte rád pudink? A vůbec sladké?

Občas si ho rád dám, hlavně doma u babči, což mi připomíná, že už ho dlouho nedělala. Až tady skončíme, asi jí zavolám. Jinak ale velký fanda sladkého nejsem, občas si něco dám ke kafi, třeba dort, štrúdl, ale nevyhledávám to. Když už jde o sladké, preferuji dobré portské. (...)

... CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V DUBNOVÉM ČÍSLE: na stáncích v prodeji za 49 Kč!

 

Podívejte se zde i na první hudební intro ke kuchařce!

 

Více o dubnovém čísle se dočtete ZDE.

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!