Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Coolinářka: Kuře třikrát jinak

I zdánlivě fádní a dietní kuřecí maso lze připravit chutně a nápaditě. Vybrala jsem pro vás své oblíbené recepty, se kterými zazáříte! Pečené kuře s netradiční kaštanovou nádivkou, všemi oblíbená kuřecí stehna v parmazánové strouhance a legendární recept Jamieho Olivera – kuře pečené v mléce. Dobrou chuť!
Text a foto: Svatava Vašková
22. Květen 2018 - 10:04

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou s brusinkami

 

1 menší kuře

sušená majoránka

sladká paprika

máslo

3 rohlíky

150 ml smetany

2 malé šalotky

150 g nasekaných jedlých kaštanů

3 lžíce nasekaných sušených brusinek

1 lžíce čerstvého tymiánu

1 lžíce čerstvého rozmarýnu

sůl

pepř

 

Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolte. Pod kůži mu dejte na několika místech trochu másla. Okořeňte ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dejte do máslem vymazaného pekáče.

Bílé rohlíky si nakrájejte na malé kostičky. Tyto dejte na pár minut péct na suchý plech do vyhřáté trouby. Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.

Mezi tím si nasekejte oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve nechte zpěnit šalotky, pak k nim přidejte jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijte smetanou, osolte a nechte tak pět minut provařit. Nakonec do této směsi přidejte nasekané sušené brusinky.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.

Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujte, přendejte ji do vymazané zapékací mísy a pečte zvlášť, nebo do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučuji, pakliže je kuře trochu větší. Špatně se pak koordinuje dopečení kuřete a nádivky.

Pečte s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 stupňů a následně odkryté na 200 stupňů dozlatova. Samostatně nádivku pečte cca 20 minut při 180 stupních.

 

 

Kuřecí stehna v parmazánové strouhance

 

4 kuřecí stehna

1 bílý jogurt

hrst plocholisté petrželky

2 stroužky česneku

1/2 hrnku strouhaného parmazánu

1/2 hrnku strouhanky

máslo

sůl

V bílém jogurtu rozmíchejte nasekané lístky plocholisté petržele a nadrcený česnek, trochu směs osolte. Kuřecí stehna či rozporcované kuře lehce osolte a obalte v jogurtové směsi. Kuře nechte dvě až tři hodinky v jogurtu odpočívat, díky tomu krásně zkřehne.

Strouhanku smíchejte se strouhaným parmazánem, a jednotlivé porce, hojně pokryté jogurtovou směsí, v ní obalte. Takto připravené kuře naskládejte do máslem vymazaného pekáče a na jednotlivé porce položte jednu lžičku másla. Přiklopte je a dejte péct asi na 70 minut na 180 stupňů. Asi po 30 minutách kuře podlijte asi 50 ml vody.

Po 70 minutách sundejte z pekáče pokličku a dopékejte kuře pod grilem na 200 stupňů dozlatova. Během toho kuřecí maso přelévejte výpekem.

Podávejte například s bramborovou kaší.

 

Kuře pečené v mléce

 

1 celé menší kuře

hrst čerstvých šalvějových lístků

2 celé skořice

kůra z jednoho citronu

8–10 neoloupaných stroužků česneku

cca 500 ml mléka

1 lžíce másla

olej

sůl

pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

V hlubší litinové pánvi nebo hrnci, ve kterém později budete kuře péct, si na troše oleje a másla zprudka osmažte ze všech stran osolené a opepřené kuře.

Nyní ke kuřeti do hrnce přidejte šalvěj, skořici, neoloupané stroužky česneku a na větší kousky nakrájenou citronovou kůru. Vše trochu osolte a zalijte mlékem.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 70–80 minut a v průběhu pečení kuře přelévejte výpekem s mlékem.

Podávejte například s bramborovou kaší.