Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Coolinářka: I jídlo může být hygge

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše čtvrtým rokem svůj blog. Za tu dobu objevila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky. Blogování a fotografování jídla se nyní věnuje profesionálně a její recepty jsou vyhledávaným zdrojem inspirace pro široký okruh českých amatérských kuchařek a kuchařů. Spolupracuje také s naším časopisem. A právě jí vychází nová kniha receptů.
Petra Vicková, Foto: Archiv Svatavy Vaškové
26. Listopad 2018 - 14:54

Vaření je nyní velmi populární, to jste uměla vždycky?

Ale vůbec ne. Měla jsem zcela jiný směr. Vystudovala jsem kulturní historii v Pardubicích a následně jsem pracovala jako manažerka v Klicperově divadle v Hradci Králové, kde teď s rodinou žiji. Vaření a chuť ho dobře prezentovat jsem objevila až na mateřské dovolené, mám pětiletou dceru Naďu. Potřebovala jsem zaměstnat hlavu i něčím jiným než mateřstvím, a tak jsem začala fotit jídlo, které jsem uvařila. To už byl jen krůček k blogování.

Jak jste tedy začala?

Naštěstí jsem měla kliku, že moje maminka a babička uměly vařit výborně, hodně jsem se od nich naučila. Čerpala jsem z rodinných zdrojů. A sama v domě s miminkem – můj manžel pracuje jako tenisový trenér – jsem se do toho postupně pustila. Vždy jsem vyznávala jako základní předpoklad dobrého receptu pokud možno kvalitní, čerstvé a dostupné suroviny. Taky jednoduchost přípravy. Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Autentičnost mého vizuálního stylu pak z toho všeho jen vyplynula. Já prostě neumím žádné kudrlinky a zbytečné čančání.

Blogování pak už vyplynulo samo?

Došlo mi, že fotoprezentace jídla je také důležitá, začala jsem tedy navštěvovat kurzy focení, které do té doby pro mne bylo prakticky španělská vesnice. Měla jsem místo foťáku klasickou mýdlovou krabičku, jak se říká. Přihlásila jsem na kurz digitální fotografie a postupně jsem si uvědomovala, co je čas nebo clona. A můj soukromý rozvoj pokračoval. Začala jsem v roce 2015 s blogem Coolinarka.cz, kde od té doby publikuji své recepty a fotografie.

Dneska je ale trend blogů výrazně propojený se sociálními sítěmi.

To je pravda. Lidé jako by ztratili chuť na netu něco hledat, něčím se složitě proklikávat, chtějí mít recept na první dobrou, nejlépe rovnou v komentáři pod článkem, je v tom jistá zkratkovitost. Opravdu se neobejdu bez Facebooku a Instragramu, čtenáři jsou ale i tady zvědaví na autora receptů a fotografií, je pro ně klíčový. Anonymní kuchařka nikoho nezajímá. Je ale potřeba být opatrný. Při vší úctě k mým fanouškům chci své soukromí stále dobře střežit a informace o své osobě a rodině třídit, udržet je na uzdě. (...)

... CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V LISTOPADOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

 

Vyhrajte novou kuchařku Svatavy Vaškové! Jak se jmenuje její starší kniha receptů s podtitulem Testováno na rodině? Odpovědi zasílejte do konce listopadu na e-mailovou adresu barbar@casopisbarbar.cz.

 

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!