Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Coolinářka: Hovězí steaky

Základem dobrého steaku je surovina – kvalitní vyzrálé maso. Poznáte ho snadným testem, kdy do masa zaboříte prst, a pokud po prstu zůstane důlek, maso je správně vyzrálé. Je důležité kupovat maso pro steaky určené.
Svatava Vašková
28. Červen 2018 - 21:55

Maso si před grilováním včas vyndejte z lednice, aby před pečením mělo pokojovou teplotu.

Steaky osušte papírovou utěrkou. Kvalitní maso není potřeba nikterak dochucovat, použijte klidně jen sůl a čerstvě nahrubo namletý barevný pepř, který důkladně vetřete do masa.

Gril rozpalte na vysokou teplotu. Steak položte na gril a pečte, dokud se sám nepustí roštu, maso nikdy neodtrhávejte. Podle toho, jak chcete mít maso propečené, zvolte dobu grilování. Přičemž úprava well done neboli zcela propečený steak se příliš nedoporučuje a má se za to, že maso spíše znehodnotí.

Základní pojmy úpravy steaků:

  • RARE – krvavý, až téměř syrový
  • MEDIUM RARE – méně krvavý
  • MEDIUM – středně propečený, růžový
  • MEDIUM WELL – tmavě růžový, téměř propečený
  • WELL DONE – hnědý, zcela propečený

Po sejmutí steaků z grilu je nechte pár minut odpočívat, abyste brzkým nakrojením nepřišli o šťávu v mase. Ne však příliš dlouho, studený steak ztvrdne a příliš si na něm nepochutnáte.

Ke steakům servírujte BBQ omáčky, karamelizovanou cibulku, opečené brambory, zeleninový salát či čerstvé pečivo. Víno k hovězímu masu podávejte červené, hutné, například