Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Věštění minulosti

Magické místo uprostřed starých Budějovic, příběhy pozapomenutých gotických kachlí, ale také fenomény jihočeské krajiny spojené s rodem Schwarzebergů přinášejí tři nové publikace, vydané českobudějovickým Národním památkovým ústavem. Odkrývají nejstarší podobu dominikánského kláštera i barokní krásu hlubockého zámku.
Jan Štifter
22. Březen 2018 - 12:55

Název je poněkud zavádějící, Schwarzenberská krajina Hlubocka a Třeboňska má daleko větší přesahy. Editorům se do knihy podařilo vkomponovat také sportovní aktivity posledních Schwarzenbergů na Hlubocku nebo oslavy zlaté svatby roku 1907. Krajina se tak stává místem pro život s výrazným akcentem šlechtického rodu. Jeho otisk je nepřehlédnutelný, zůstává ukrytý nejen v architektuře, tak typické pro daný region.

Nejsou to jen dvory, myslivny a hájovny, ale také poutní areály, ztracené v lesích a čekající na nadšeného turistu. Autoři dávají pochopit, proč jsou dnes dominantou každé vesnice návesní kaple – cestují se čtenářem proti proudu času do poloviny 18. století, kdy ohňový patent Marie Terezie zavedl povinnost obce vlastnit zvoničku, a pod ní se časem objevil i prostor pro liturgii. Na barevných reprodukcích ožívá barokní zámek v Hluboké, jehož přestavba trvale změnila panorama Českobudějovicka. Schwarzenberská krajina dává pochopit kulturní prostor, zdánlivě neměnný, ale v historii tolikrát přebarvený.(...)

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V BŘEZNOVÉM ČÍSLE

 

BŘEZNOVÝ BARBAR V PRODEJI!

Na stáncích v za 49 Kč, elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč