Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Večerníček nás naučil, jak vnímat animaci

Více než 30 tisíc diváků, 1400 filmových profesionálů, 500 promítnutých filmů. Takový byl letošní festival Anifilm řečí čísel, která nejlépe vypovídají o významu této mezinárodní akce, jež nemá v České republice obdoby. Jejím programovým ředitelem je třiatřicetiletý Pavel Horáček z Českých Budějovic.
Alena Kleinová, Foto: Milan Havlík
13. Červen 2018 - 06:52

Povídáme si v Třeboni krátce po skončení 17. ročníku této přehlídky a já mám dojem, že teď může celý organizační tým sladce usnout na vavřínech. Diváků, odborníků i studentů byly plné sály, děti stály fronty na školy animace, viděli jsme mnoho opravdu povedených snímků a zahraniční hosté chválili jak Anifilm, tak Třeboň i celé jižní Čechy. Máte radost?

Je příjemné to slyšet od někoho jiného, protože my samozřejmě s tímto cílem festival každým rokem vytváříme. Těch pár dní, kdy se koná, nám ale strašně rychle uteče, protože jsou velmi intenzivní. V závěru cítíme hlavně velkou únavu a víme, že brzy musíme začít chystat další ročník, a to opět od nuly. Je to čím dál náročnější. Pro mě jsou hlavním zdrojem energie osobní setkání s tvůrci – jsem moc rád, že jsem mohl a můžu být nablízku osobnostem, které už v tomto oboru hodně dokázaly. A také se potkávat se studenty, jejichž nadšení a zaujetí pro věc na mě působí jako doping.

Máte také výtvarný talent?

Bohužel v tomto ohledu mi nebylo dáno, byť by mě to bavilo. Zájem o animaci ve mně probudil profesor Vladimír Suchánek z Olomouce, kam jsem jel na přípravný kurz pro uchazeče o studium filmové vědy. Jeho seminář mě tehdy velice zaujal, úplně poprvé jsem díky němu pronikl do tohoto neznámého území. Byla to čistě náhoda, film mě zajímal všeobecně – na Masarykově univerzitě jsme studovali teorii i historii kinematografie. Samostatně se animací zpočátku vůbec nikdo nezabýval. Až přišel na katedru Luděk Janda, který nejprve přednášel o počítačových hrách a pak se zaměřil i na animaci. Dělal jsem u něj bakalářskou a magisterskou práci a už během školy jsem jezdil do Třeboně na festival – nejdřív jako divák, následně mě vzali do festivalových novin a pak jsem odtud psal reporty jako součást praxe na fakultě. (...)

 

... CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč