Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Troup přivedl do galerie tuláky, blázny i Jackie

Obrazy plné barevných příběhů, které byly dozajista nasycené štěstím a láskou, si mohou lidé až do 16. dubna prohlédnout v českobudějovickém Wortnerově domě. Výstava nazvaná „Paříž, Paříž“ ukazuje asi čtyřicet děl akademického malíře Miloslava Troupa, o němž letos ještě hodně uslyšíme. Oslavil by totiž sté narozeniny. K výročí jsou v plánu velké výstavy v Praze, a to v Obecním domě, Klementinu a Strahovském klášteře.
23. Březen 2017 - 10:38

Ne náhodou „Troupův rok“ otvírá právě českobudějovická výstava. Autor se sice narodil v Hořovicích u Berouna, ale oba rodiče pocházeli z kraje pod Kletí a on se do jižních Čech opakovaně vracel. S Alšovou jihočeskou galerií spolupracoval v jejích začátcích jako výtvarník, třeba na katalogu k souboru jihočeských madon či jako autor dvou velkých goblénů. Jihočeskou stopu prohlubují jeho synovci Vojtěch a Zdeněk Troupovi, známí památkáři, kteří jeho dílo opatrují ve Společnosti Troup 2017. Strýcův odkaz připomněli na velkých výstavách pořádaných AJG: roku 1994 ve Wortnerově domě a o sedm let později na Hluboké.

Návrat do Wortnerova domu, který aktuálně nabízí rovněž výstavy malíře, grafika a ilustrátora Friedricha Feigla a fotografa Petra Kubeše, představuje Troupovy obrazy z Paříže. V roce 1945 tam totiž získal stipendium a ve Francii žil až do roku 1949. Velmi ho inspirovala – zařadil se k mladým malířům, kteří formovali výtvarnou kulturu poválečné Paříže, čímž se zapsal do evropského výtvarného umění a v cizině je možná slavnější než u nás. (...)

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V BŘEZNOVÉM ČÍSLE: na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!