Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Technologický dvůr ozdobí nová plastika

Pomalu je z toho tradice – jedna ze soch zapojených do projektu Umění ve městě patří Františku Štrobovi. A letos opět veřejný prostor obohatí plastika z dílny Lukáše Raise. Měla by připomínat káču a vznikne 3D tiskem na náměstí Přemysla Otakara II.
Jan Štifter
20. Červen 2019 - 09:59

Všechno má své příčiny, jedno setkání spouští lavinu dalších. Události se řadí, aby se postupně rozvinulo něco velkého. Tak zatím vypadá spolupráce Františka Štroba a Lukáše Raise. Ten první před rokem otevřel Technologický dvůr u Voříškova dvora v Českých Budějovicích, druhý zase do strohých architektonických linií vložil něco ze sebe: sochu Rosette. Díky ní posunul charakter celého areálu, a plastika zároveň pochopila zaměření celého místa, kde lidé hledají inspiraci pro vlastní bydlení – plánují sanitu, topení a izolace. Jako by socha byla skutečně stvořená pro Technologický dvůr nebo dvůr pro ni. Plodná spolupráce bude pokračovat i letos.

Rosette už brzy nezůstane sama. Sochař Michal Trpák, který v Budějovicích řadu let organizuje akci Umění ve městě, přišel s nápadem, že by letos mohly sochy vznikat díky 3D tisku. Tiskárna dokáže vyrobit bytelné sochy z betonu. Třeba nápisy nebo lavičky, sedadla a odpočívadla, ale také náročnější stavby, jako jsou bary nebo veřejné WC. „Nadchlo mě to. A věděl jsem, že pokud do toho půjdu, budu chtít zase něco od Lukáše Raise,“ nastiňuje František Štrob.

Nejdříve spolu řešili lavičku, ale ta, která se zrodila v hlavě Lukáše Raise, by byla příliš náročná pro 3D tisk. Navíc vždy je potřeba zohledňovat místo, kde pak bude dílo umístěné, a tím je opět budějovický Technologický dvůr. Novinka a Rosette budou žít sobě na dohled, musí si na sebe zvyknout, nekonkurovat si, ale společně doplňovat jeden prostor. Lukáš Rais se musel popasovat se všemi limity – výroby, materiálu i místa. „Myslím, že jsem našel tvarové řešení, které harmonicky doplní okolní prostor a je technicky řešitelné “ říká do telefonu. „ Trvalo mi to sice docela dlouho, jak už to tak bývá, nicméně koncept je hotov a doufejme, že finální realizace dopadne dobře.“

V jeho představách se roztočila „káča“. Těleso rotující kolem vlastní osy, jeden ze symbolů dětství, ovšem pouze jako inspirace, tvar jako základ pro další tvoření. Je v něm pohyb, rychlost a energie, ale také předzvěst spočinutí – blížícího se momentu, kdy se všechno zastaví, ustrne a věci se musí dát znovu do pohybu, nebo nechat ležet. A věci se pomalu do pohybu dávají: Lukáš Rais teď ladí technické detaily, aby 3D tiskárna dokázala docílit takového výsledku, s jakým bude spokojený. „Socha bude tvořená ze dvou kusů, celková velikost přibližně tři krát dva metry. Předpokládám, že pak zůstane přírodní barevnost betonu,“ popisuje.

Tisk soch oživí náměstí Přemysla Otakara II. „Svým rozsahem a dostupností se jedná o zcela unikátní projekt na území České republiky, ale i ve světovém měřítku. Jedinečnost projektu je jak po stránce technologické, tak i umělecké. Do dnešní doby nebyly nikdy sochy touto formou tištěny, unikátnost navíc podtrhuje samotná realizace ve veřejném prostoru – tisk konkrétního umělecky ztvárněného objektu pro konkrétní prostor v reálném čase,“ popisuje produkční Umění ve městě Alena Doležalová.

Vznikne několik soch nebo drobných užitných objektů, které budou zároveň po dobu čtyř měsíců ve městě vystaveny. Tisk začne 6. června. Po akci poputují plastiky na nová místa – a káča se dotočí do Technologického dvora. Že se nejedná o obyčejné místo, dokazuje i jedna novinka: areál získal prestižní cenu Presta, ocenění se dočkal za netradiční a velkorysé řešení prostoru s důrazem na reprezentativní vzhled exteriéru i interiéru. Přesvědčit se můžete sami – najdete tam inspiraci pro vlastní bydlení, a navíc můžete přemýšlet, kam brzy Lukáš Rais a František Štrob umístí novou sochu, která z Technologického dvora společně s Rosette dělá galerii pod širým nebem.

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!