Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Takhle fotí Michal Tůma

Přestal fotit. Průřez svou celoživotní tvorbou teď představil v nové objemné publikaci s jednoduchým názvem Michal Tůma – Fotografie. Jaké byly ženy, které ho celý život provázely?
Jan Štifter
02. Březen 2015 - 01:23

První žena, kterou jste fotil?

To byla Bibiana Šimonová, už skoro padesát let patří k Jihočeskému divadlu. Fotil jsem ji v roce 1970. Ten čas hrozně letí…

První žena, kterou jste důvěrně poznal?

Moje první žena Milena, poznali jsme se někdy v roce 1970, bydlel jsem tenkrát v ulici U Tří lvů v Budějovicích, ona v Čechovce. Byla první ženou, kterou jsem důvěrně poznal a která poznala mě.

První žena, která vám řekla, že se jí vaše fotografie vůbec nelíbí?
Lída, co byla nedávno na křtu mé knihy a říkala tam, že na jedné mé fotce vypadala hrozně, a tak ji radši roztrhala. Přitom to je fotka, kterou sám považuji za velmi zdařilou.

První žena, která vás napadne pod pojmem žena?

Měl jsem vždycky slabost pro ženské, ale když zavřu oči a vyslovím slovo žena, neobjeví se jedna. Navíc žena, tak jak ji vidím já, je na hony vzdálená všem těm, které na vás vyskakují v reklamách na internetu. Internet a reklama naprosto deformují ženství, grafické programy vytvářejí panenky, a někdy si říkám, proč je vůbec fotí, když by je mohli graficky vymodelovat, výsledek by byl stejný.

První žena, u které jste měl pocit, že do ní bůh vložil všechnu krásu světa?

Životem mě provázely čtyři osudové ženy. A u těchto čtyř jsem ten pocit vždycky měl. Typově mě víc lákaly brunety, ale osudové ženy byly spíš blond, ta krása z nich vyzařovala nejen tělem, ale celou osobností. Ženu, kterou milujete, nemůžete vidět jinak.

První žena, u které jste získal dojem, že stárne do krásy?

Když se podíváte třeba na Medu Mládkovou, vidíte šarmantní dámu, jíž léta vůbec neubližují. Možná dnes vypadá lépe, než když jí bylo dvacet. Zajímavé je sledovat, jak často odchází pomíjivá vnější krása, ale prohlubuje se charakter, navíc se do tváře zapisují zkušenosti a celý váš příběh.

První žena, která se dozví, že opět fotíte?

Nejsem si jistý, že se to stane. Ale pokud se k řemeslu ještě vrátím, bude u toho má partnerka Dana Vitásková.