Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Tábor s chutí vína

Neskutečný zážitek. Tolik vinařů z Moravy ještě vedle sebe nebylo! Táborský festival vína a jídla a zve na největší vinařskou akci.
David Peltán
21. Březen 2016 - 13:52

Nejlepší vinaři z Moravy a skvělá španělská kuchyně. Osmý ročník Táborského festivalu vína sází na neotřelou kombinaci, která slibuje neskutečný zážitek. Slavnost vína a jídla se koná od 29. března do 28. dubna. Jednu z nejdelších vinných akcí v Evropě tradičně zahájí a zakončí velké ochutnávky vín. Nechybějí však kulturní a vzdělávací akce. 

Hlavními tématy jsou letos španělská vína a pokrmy a to nejlepší z Pálavy. Moravská vína v čele s pálavskou (mikulovskou) oblastí budou reprezentovat desítky předních vinařů ve stáncích na velkém sále hotelu Palcát na zahajovací a finální velké ochutnávce vín.

„Tolik špičkových vinařství vedle sebe jinde nepotkáte. Na koštech budete moci ochutnat trojici medailistů klání Vinař roku – Mikrosvín, Vinné sklepy Valtice a Vinice-Hnanice. Kromě nich samozřejmě to nejlepší z Moravy i Čech včetně malých vinařů či zahraničních vinařství. Je to skutečně republikový unikát,“ říká ředitel festivalu Jiří Blafka.

Na kapacitně neomezených přehlídkách, které se konají o sobotách 2. dubna – Morava, Čechy a zahraničí, a 23. dubna – Mikulovsko-Pálava, zahraničí, nepřijdou hosté ani o pochutiny a řízené degustace s vinaři v přísálí zdarma. Návštěvníci na každém koštu ochutnají přes 300 druhů vín od 25 vinařství.   

POTVORY NA PÁNVI

Měsíční program návštěvníkům nabízí nespočet vinných i gastronomických zážitků, ochutnají kombinace vína s raw stravou, hamburgery, sýry, steaky, starou rakousko-uherskou kuchyni a hlavně španělské speciality.

„Budu připravovat tradiční španělská jídla, mezi která patří studená polévka ajo blanco podávaná s bílým hroznem, která je oblíbená hlavně v Andalusii, dále třeba dezert torijas (smažený chléb) s překvapující jednoduchostí. Spousta lidí se snaží kombinovat, až nakonec překombinují. Já ctím jednotlivé kuchyně a věřím v jejich jednoduchost. Největším lákadlem bude příprava španělského jídla paella (šafrán, ryby, zelenina, mořské plody), kterou vařím přímo před lidmi na metrové pánvi,“ prozradil šéfkuchař a specialista na španělskou kuchyni Robert Janíček, jenž vaří v michelinských kuchyních. Degustace se koná 9. dubna v restauraci Dobromila. 

NAUČTE SE OCHUTNÁVAT

Těšit se můžete i na slavnostní chvíle. Kuchařský reprezentant České republiky Martin Svatek pokřtí svou novou kuchařku a rovnou podle ní uvaří. Přední český sommelier Ivo Dvořák pak přichystal celovíkendový sommelierský kurz plný učení se o víně, snoubení pokrmů a samozřejmě ochutnávání. Kurz bude určený veřejnosti, odborníkům i studentům hotelových a gastronomických škol. Končí zkouškou a případným certifikátem.

A nebude chybět ani kultura. Na festival se chystá herečka Bára Hrzánová s kapelou Condurango, herec Jaroslav Dušek s Pátou dohodou a Iva Janžurová sehraje komedii Na mělčině.

Vstupenky jsou v prodeji online na www.festival-vina.cz a mohou mít podobu dárkových poukazů. Na velké ochutnávky vína budou lístky k sehnání i v Infocentru Tábor, recepci hotelu Palcát, vinotéce u nádraží a U Černého kocoura a zeleného stromu na Tržním náměstí a ve vinotéce v obchodním domě Dvořák a v Sezimově Ústí I. Také letos jsou na kapacitně neomezené velké přehlídky k zakoupení permanentky: za 500 korun budou moci dvě osoby navštívit obě přehlídky.

 

Kompletní program a více informací na www.festival-vina.cz nebo na facebooku.