Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Stařec a drogy

Některá spojení ve světě kinematografie fungují skvěle sama o sobě. Je to i případ Leo Sharpa, kterému mexičtí překupníci drog říkali Děda (Tata). Ve svých 87 letech byl totiž nejstarším známým pašerákem. Bývalý zahradník a veterán pracoval pro mexický kartel Sinaloa nejméně 10 let, než ho policie dopadla. Snímek Pašerák, který nedávno vstoupil do české distribuce, podle Sharpova života natočil a sám ho i hraje osmaosmdesátiletý Clint Eastwood.   
Pavel Horáček, filmový publicista
04. Duben 2019 - 15:54

Sousloví „role šitá na míru“ v tomto případě není klišé, Eastwood si libuje ve ztvárňování problematických figur. Tentokrát je jí rodinou zavržený stařík, trousící sexistické a rasistické narážky. Jak tomu bylo doopravdy, těžko soudit, podle scénáře ale není v jádru zlý, a dokonce se z něj stává cosi na způsob Robina Hooda. To když se pro svůj první „transport“ rozhodne proto, aby přispěl vnučce na svatbu, nebo když posléze podpoří komunitu veteránů.

I když se na snímku opět sešel se scenáristou výborného Gran Torina Nickem Schenkem, takový úspěch to bohužel tentokrát není. Přestože má film bezmála dvouhodinovou stopáž, řada věcí (jakkoliv působí neuvěřitelně) se děje velmi úsečně a zrychleně. Nikdo se příliš nepídí potom, kde krachující stařík vzal peníze na nové auto či krachující podnik. A neuškodilo by více prostoru věnovat ve filmu rodině a dalším vedlejším postavám, které jsou zde víceméně do počtu. Přesto je ale Pašerák dobrým filmem, stojícím pochopitelně na legendě v hlavní roli. Vystačí si s extrémně úsporným herectvím, jeho postava během filmu téměř neprojde vývojem, ale i tak své fanoušky určitě nezklame.