Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Sova z jihočeských Athén

Pokud jste někdy projížděli údolím Písku, nemohli jste přehlédnout výraznou dominantu: jasně bílou věž. Tato středověká stavba v sobě skrývá mnohá tajemství a může návštěvníkům nabídnout kromě krásných výhledů do krajiny i několik nečekaných rarit.
Beáta Tisucká, Foto: Milan Havlík
18. Červen 2018 - 23:22

Písecká věž, původní funkcí strážní, byla založena na mírném kopci u hradeb města v roce 1489 stavitelem Mikulášem Píseckým a tvořila součást děkanského kostela Narození Panny Marie. Její celková výška 72 metrů z ní činí majestátní ikonu města, ke které jsou obyvatelé po staletí zvyklí vzhlížet a kontrolovat si podle ní čas. Vrchol kříže se nachází v nadmořské výšce 452 metrů a dosahuje tak úrovně výšky okolních kopců. Vzhledem připomíná věž pět na sebe posazených bílých krychlí, na jejichž vrcholu je posazena neobarokní cibulová báň.

Tato podoba stavby není náhodná, jak vysvětluje věžný Alois Němec, který se o píseckou věž stará již 43 let. „Do věže se dříve lezlo po žebříku, který se v jednotlivých patrech vždycky povytáhl a zavřel se padací poklop, proto má věž pět kostek po osmi metrech. Až v roce 1860 byly do věže umístěny dřevěné schody. Dodnes se tu dochovaly tyto padací dveře, což je velký unikát,“ upozorňuje. (...)

 

... CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR!

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč!