Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Retrohrátky v Jihočeském muzeu už od 20. dubna!

V Jihočeském muzeu se 20. dubna otevře nová výstava pro celou rodinu s názvem Retrohrátky. Návštěvníkům představí rozsáhlou sbírku panenek a hraček Blanky a Josefa Šídlových, převážně z období 60. až 80. let dvacátého století, včetně ukázek stavebnic či autíček. Ze sbírek Jihočeského muzea dále nabídne výstava hračky od dob středověku až po nedávnou minulost. Výstava se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství.

19. Duben 2018 - 03:27

Blanka a Josef Šídlovi pocházejí z Vodňan a sběratelství panenek se věnují již více než 15 let. Za tu dobu jich nashromáždili přes 300 kusů, převážně z produkce českých firem Hamiro a Gumotex, ale vlastní i panenky z Německa, Švýcarska, Vietnamu, Turecka či Japonska. Panenky a vše, co s nimi souvisí, nakupují zejména na burzách Klubu sběratelů kuriozit, ale i na internetu. Panenky či kočárky často dostávají také od svých přátel a známých. Některé kousky bývají ve špatném stavu a potřebují opravit. Blanka vrací funkčnost a krásu zejména panenkám a jejich textilním doplňkům, Josef zase navrací lesk starým kočárkům.

Výstava v Jihočeském muzeu se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství. Jádro expozice tvoří rozsáhlá sbírka panenek a různých doplňků (postýlky, kolébky, chrastítka, drobný dětský nábytek, textil do kočárků a na panenky), dále kočárky pro panenky i pro miminka, zejména z 60. až 80. let dvacátého století. Výstava potěší zároveň chlapce, protože k vidění bude i sbírka autíček a stavebnic z uvedeného období, která také pochází z majetku manželů Šídlových.