Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Regionální novinky ovládly knižní trh. Jaké tituly by vám neměly uniknout?

Knižní trh ovládly regionální novinky – historik Jan Schinko připravil nové putování Českými Budějovicemi, na šumavskou výpravu zve Emil Kintzl. Časopis Barbar vybral sedm titulů, které by vám neměly uniknout.
Jan Štifter
04. Únor 2020 - 10:01

100 zajímavostí ze starých Českých Budějovic

Knižní událostí podzimu se stala publikace 100 zajímavostí ze starých Českých Budějovic, u které se sešla pětice zkušených jihočeských autorů – Zuzana Thomová, Ondřej a Jiří Chvojkovi, Leoš Nikrmajer a Daniel Kovář. Letem budějovickým světem představují zajímavosti z historie a současnosti města, od archeologických vykopávek po tajemství zdejších kupolí. Patrioty překvapí, kolik unikátních informací publikace skrývá – tvůrci dokázali rekonstruovat mimo jiné dopravní nehody v době Josefa II. nebo lokalizovat první pisoáry ve městě. Ve stejné edici nakladatelství Starý most vyšly už dříve několikadílné perličky ze staré Šumavy nebo minulosti Plzně.

Zmizelá Šumava 2

Podobnou strukturu má Zmizelá Šumava 2, kterou připravili Emil Kintzl a Jan Fischer. Po neobyčejném úspěchu první knížky, a především díky neutuchajícímu zájmu o seriál na internetovém Streamu, je tady pokračování a s ním nové šumavské příběhy. Emil Kintzl zůstává zábavným vypravěčem, který hraniční pohoří nejen prochodil, ale skutečně poznal. Odkrývá tak například pozadí masakru na Grubergu z roku 1945 („šumavská krajina působila v posledních hodinách té dlouhé války poklidně, smrt ještě nebyla dostatečně unavená“), vzpomíná také na znamenitého lékaře, který zabydlel Pustinu nedaleko Dobré Vody, nebo místo s pohádkovým výhledem u Čachrova, které podle legendy proklela umírající stařena a kde se dodnes nikomu dobře nevede. Zmizelou Šumavu 2, doplněnou o velkoformátové fotografie, vydala Kniha Zlín.

Putování městem České Budějovice 2

Dvojku má v názvu i nové putování od Jana Schinka. Dlouholetý dopisovatel Českobudějovického deníku vydává v nakladatelství Kopp své poznámky ke zdejším domům a jejich obyvatelům, tentokrát se z vnitřního města vydává na Pražské předměstí, konkrétně na Staré město, které téměř celé zaniklo při komunistické přestavbě ve 2. polovině 20. století. Schinko oživuje dávnou Pražskou, které vévodila tajemná Šmídovna, ale také boční ulice – vysvětluje, kde býval Kozí plácek v Holečkově ulici, proč se hospodě na rohu Staroměstské a Budivojovy říkalo Na Schůdkách, připomíná, kam zmizela socha Jana Nepomuckého nebo kam chodil na pivo Jaroslav Hašek. Jan Schinko zve na nostalgickou výpravu místy, které důvěrně znali naši dědové, jsou ale skryté pod vrstvami posledních desetiletí, a některé zcela zmizelé, obtisknuté jen do starých fotografií a vyprávění.

Ruce Doudlebska

Jeden ze zaniklých světů objevuje také kniha Ruce Doudlebska – Historické studie Karla Hlubučka. Zubař, památkář a pardubický rodák Karel Hlubuček (1905–1968) byl nadšeným propagátorem oblasti Trhových Svinů, Borovan nebo Ledenic a v 50. letech sepsal řadu odborných statí. V nich se zaobíral historií řemesel a stal se jediným dokumentátorem v regionu, který dokázal zachytit paměť posledních hamerníků, pilníkářů nebo hrnčířů. Své příspěvky tehdy rozšiřoval po cyklostylech, knižně vycházejí vůbec poprvé. Zajímavé životní osudy Karla Hlubučka, zlomeného vykonstruovaným politickým procesem v roce 1958, shrnula publikace Oči Doudlebska (Jan Štifter 2018).

Jako v nebi, jenže jinak

Letošní rok je ve znamení dvojek a pokračování – novou etudou Aleše Palána je svazek Jako v nebi, jenže jinak, s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy. Kniha Raději zešílet v divočině se stala bestsellerem, letošní publikace je jejím logickým pokračováním, kde autor čtenáře ujistí, že samotáři nežijí jen na Šumavě. Aleš Palán potvrzuje, že co člověk, to zajímavý osud a jedinečný příběh, že každý prožil něco, co lze poutavě vyprávět, jde o to jen vytvořit atmosféru a umět naslouchat. Je tady nová sbírka podivínů, ani napodruhé kouzlo nevymizelo.

Pán se stará

Pán se stará je název knihy pátera Josefa Prokeše, kněze českobudějovické diecéze, který touto dobou spravuje poutní místo Lomec nedaleko Vodňan. Studoval na papežské univerzitě v Římě a věnuje se pastoraci mládeže. V nakladatelství Portál právě vydal soubor svých zamyšlení a esejů, kde nemoralizuje, nesoudí, a z každé situace chce najít východisko – v jeho pojetí má vždycky jméno Ježíš. Promýšlí úkoly současného křesťanství a jeho místa ve společnosti, stejně tak se soustřeďuje na vnitřní spiritualitu a intimní hovory s Bohem. Je to čtení nejen na Vánoce, ale na každý večer, uklidňující slovo po vyčerpávajícím dni.

Pod palbou hloubkařů

Když se bortí nebe, když padají hvězdy, když k zemi klesá smrt… Sérii historických průvodců nakladatelství Academia nově doplňuje objemná publikace z pera Filipa Vojtáška Pod palbou hloubkařů – útoky amerických a britských letounů na pozemní cíle v českých zemích v letech 1944–1945. Jižní Čechy zažily řadu operací, některé z nich dokumentuje i unikátní obrazový materiál. Dech se tají nad snímky z Čimelic nebo Protivína, dokonalou zkázu dokumentují fotografie z Mirotic, na jaře 1945 vypadala obec jako na konci třicetileté války, během níž byly Mirotice částečně vypálené a několikrát vydrancované. Červenočerné průvodce rozkrývají události 40. a 50. let na českém území, v edici vyšlo třeba Krvavé finále – jaro 1945 v českých zemích nebo Krvavé léto 1945 z pera Jiřího Padevěta. Filip Vojtášek se tématu hloubkařů věnuje pětadvacet let, je spoluautorem knih Praha v plamenech a Bomby na Květnou neděli.