Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Recenze: Duchovní Novohradsko

Středověká boží muka působila opuštěně a prázdně. Svatý odešel, a tak do výklenku někdo vložil alespoň kámen. Aby tu prázdnotu vyplnil. Na počátku 90. let to vypadalo, že z Novohradských hor odešli všichni svatí, region byl plný zničených kostelů, kaplí a povalených křížů. Dneska je situace jiná, řada věží svítí do dáli novou fasádou a opravenou střechou, ale je to jako s těmi prázdnými božími muky – přítomnost něčeho, co nás přesahuje, pořád nahrazuje kámen. Prázdnotu nevyžene.
Jan Štifter
19. Březen 2018 - 10:44

Jak popisují autoři knihy Duchovní krajina Novohradských hor, události běží v cyklech. Některé cykly ale trvají tak dlouho, že přesahují lidské životy. Třeba právě teď běží jeden, na jehož konci bude pocestné opět vítat svatý v těch kamenných božích mukách nedaleko hraničního přechodu. Protože to byl nejen člověk, ale také jeho víra, která kultivovala prostor Novohradských hor. Místo slavných poutí, legend a životních setkání.

Rok 1990 přinesl zprávu o katastrofě. Ukázalo se, že plán osídlit pohraničí nevyšel. Současnost nás nutí přemýšlet, co všechno jsme ještě krajině dlužni a kolik cyklů se musí uzavřít, aby se všechny rány zacelily. Pochopit prostor v jeho kontextech napomáhá publikace, která čtenáře zavede do okolí Nových Hradů, Horní Stropnice nebo Dobré Vody. Je plná výjimečných textů i zádumčivých fotografií. Také poetiky: promlouvají tu hrnečky bez oušek a čtenář slyší hlasy těch, kteří z nich kdysi pili cikorkovou kávu. „Své střepy zkouším poskládat / ale pár oušek chybí. / A medailonek co našly děti v hlíně / H. Schutzengel, beschütze mich!“

 

BŘEZNOVÝ BARBAR V PRODEJI!

Na stáncích v za 49 Kč, elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz

Roční předplatné je možné pořídit ZDE - 10 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 390 Kč