Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Provětrejte dětskou knihovnu

Celé Česko čte dětem, často z domácích knihoven a osvědčené klasiky. Někdy je ale dobré provětrat i dětskou literaturu – a šance jsou k tomu právě minimálně dvě. Michal Viewegh přichází s Novými pohádkami pro unavené rodiče, a Petře Soukupové vychází příběh Kdo zabil Snížka?
Jan Štifter
26. Leden 2018 - 11:49

Ovšem i ty krátké pohádky, které cílí jak na dětského posluchače, tak na dospělého čtenáře, se po letech staly klasikou a patří mezi to nejprodávanější, co vzešlo z Vieweghovy pracovny, a tak logicky musela přijít dvojka. Volné pokračování se přizpůsobilo času, Sáře už nejsou čtyři roky, ale čtrnáct, a mluvit už se naučila i Bára, která se z dvouletého dítěte proměnila ve dvanáctiletou dívku. Jen babička zestárla natolik, že si s ní doma přestávají vědět rady, a nastává řada humorných a pochmurných situací, se kterými se rodina musí popasovat. Naše děti ještě Nové pohádky pro unavené rodiče neslyšely, ale po úspěchu prvního dílu si pokračování připsaly na ježíškovský seznam.

Kdo zabil Snížka od Petry Soukupové je pochmurná story od začátku do konce. Z vysněného psa se stává postrach celé vesnice: on totiž neposlouchá, protože neslyší, a pokud uteče, nikdy není jasné, co provede, s čím a kdy se vrátí. A pak Snížek zemře. Byla to náhoda, nebo se někdo ze sousedů rozhodl, že už bylo trápení se psem dost? Tenhle příběh jsme už doma přečetli – a synové, zvyklí naslouchat pohádkám před spaním, tentokrát za námi chodili i odpoledne, abychom otevřeli knížku a pokračovali, nechali se pohltit vyprávěním a sami dávali tipy, kdo by mohl mít Snížkovu smrt na svědomí. Jen to není klasika o dobru a zlu, protože svět už takový není, a někdy se to musí dozvědět z knížek i děti.