Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Planá nad Lužnicí - Město zážitků i Franze Kafky

Bydlení v menších městech, která jsou však v sousedství těch větších, je dnes moderní. Své o tom vědí také obyvatelé Plané nad Lužnicí, jejíž populace od roku 2000 stále roste. Městečko o téměř čtyřech tisících obyvatelích pod taktovkou starosty Jiřího Šimánka vzkvétá. Posazené do malebné přírody nad Lužnicí čeká na pestré letní kulturní události i proměny.
Text a foto David Peltán
08. Červen 2017 - 06:42

„Rok už se těšíme z nové sokolovny. Dříve museli Plánští víceméně jezdit za kulturou do jiných měst a obcí, nebylo kde uspořádat akce, nyní se do moderního multifunkčního objektu naopak chystají lidé z okolí. Už letos se tu konalo několik velkých koncertů rockové i dechové hudby, módní přehlídka, sportovní utkání a na následující sezonu jsou plánované plesy,“ popisuje Jiří Šimánek. Sokolovnu město nabízí k pronájmu, kromě kulturních akcí lze v sokolovně hrát ricochet i bowling. Vedle budovy je navíc fotbalové hřiště i tenisové kurty.

Na sportovní aktivity v Plané pak navazuje sportovní centrum za řekou, kde obyvatelé i návštěvníci města mohou využít jedinečnou kombinaci koupání v řece a bazénu s dětským brouzdalištěm, beach volejbalové i nohejbalové hřiště. 

Celkově v řece vidí starosta velkou výhodu a bude ještě lépe. Město chystá celé nábřeží řeky upravit. Od mostu u Ostrova, kde se rovněž koná nespočet kulturních akcí, k sauně pod sokolovnou přibude více schodovitých vstupů do vody, kotvišť pro lodě a zhruba osm mol sloužících k relaxaci. Stavět by se mělo už letos.  

„Kolem Lužnice se nachází zhruba 740 chat, kde je krásně. Kvete tu nejen chataření, ale také rybolov a vodáctví. Výhodou pro přespolní je nově zrekonstruovaný hotel Lužnice v centru města s výhledem na vodu. V létě, když kolem půl osmé večer skončíte se sportem, sednete si k řece s jedním točeným… Není moc lepších míst a okamžiků,“ zasní se Jiří Šimánek a připomíná, že vedení města myslí také na cyklisty. Ke stávajícím cyklostezkám, vedoucím většinou upravenými lesními cestami a kolem řeky, přibudou další pro ty, kteří chtějí jezdit na bicyklu do práce – například do průmyslové zóny, jež leží mimo centrum obce, u sjezdu z dálnice D3.

KOUSEK KAMKOLIV

Plánští obyvatelé si pochvalují zejména novinky v jízdním řádu Českých drah. „Od prosince se zlepšila dostupnost Plané pro lidi odjinud i místní. Nyní zde staví každý rychlík Praha-České Budějovice. Je to velká výhoda, za několik minut jste v Táboře, Soběslavi a krátkém čase i Budějovicích,“ říká starosta.

Planá nad Lužnicí je ale také kulturním městem. Skvěle funguje bývalý objekt fary, který byl před dvěma lety zrekonstruován. V přízemí turisté najdou infocentrum a galerii, v prvním patře malé plánské muzeum a v podkroví si pak zájemci mohou pronajmout přednáškový sál.      

Za pozornost také stojí zámek a jeho nádherný park na Strkově. V zámku – který postavil v roce 1903 rod Harrachů a traduje se, že posloužil spisovateli Franzi Kafkovi jako předloha pro jeho stejnojmenný román – je restaurace. Zámecký park slouží veřejnosti k procházkám, relaxaci i kulturním událostem. Tou největší plánskou budou Svatováclavské slavnosti.

„Plánujeme tam koncerty a rozhodli jsme se tam letos přesunout i největší městské slavnosti. Je to sice dál než Ostrov, ale park poskytuje více prostoru, slavnosti tak snad budou pohodlnější. Akce se uskuteční od 22. do 28. září a nabídne sportovní klání, koncerty, divadla, kostýmový průvod i jarmark. Uvidíme, jak se zde slavnosti uchytí, chceme to zkusit,“ dodal starosta Jiří Šimánek. Zároveň upozornil, že v srpnu město chystá na ostrově víkendovou zábavu pro mladé i starší publikum – v pátek zahraje kapela Argema, v sobotu bude letní kino a v neděli dechovkový festival. Více najdete v programu.

... CELÝ  ČLÁNEK VČETNĚ PŘEHLEDU LETNÍCH AKCÍ V OKOLÍ PLANÉ NAD LUŽNICÍ ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR.

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!