Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Nové knihy

Pět nových knih, a všechny z jižních Čech. Na pultech se právě objevily dějiny Českých Budějovic nebo tipy na výlet po neznámých místech Šumavy. Čím byste měli doplnit svou knihovnu v listopadu?
Jan Štifter
17. Listopad 2015 - 08:32

Jiří Chvojka: Město pod Černou věží
Po třiadvaceti letech se dočkala nového vydání kniha Město pod Černou věží, která osobitým stylem přibližuje dějiny Českých Budějovic. Je to dobrý dárek všem Budějčákům k 750. výročí města, publikace na kvalitním papíře, důstojná připomínka velkého jubilea. Jiří Chvojka popisuje historii od pravěku do současnosti – období po roce 1989 je zřejmě jedinou kapitolou, kterou lze obsahu vytknout, protože nejnovější dějiny shrnuje jen v několika málo odstavcích. Čtenář díky Chvojkovi získá dobrý přehled o tom, co všechno se za 750 let odehrálo v ulicích krajského města, součástí jsou i četné reprodukce dobových pohlednic.

Kolektiv: Obrázky ze starých Budějovic
To jméno znají jen největší odborníci na budějovickou historii, jeho místo v dějinách je přitom nezpochybnitelné. Friedrich Blumentritt, zdejší učitel původem z Litoměřic, zachytil krásu města na počátku 20. století, mizející domy i romantická zákoutí. Jeho pozůstalost, kterou uchovává Jihočeské muzeum, se stala základem pro knihu Obrázky ze starých Budějovic – Město a krajina v kresbách Fridericha Blumentritta. Předkládá pozoruhodný život, nejcennější je ale rozsáhlá obrazová část.

Jaroslav Čechura: Sex v době temna
Žijete v představě o počestnosti našich předků? Že se spolu intimně stýkali až po svatbě, ženy byly zdrženlivé a chlapi měli vychování? Realitu se snaží rozkrýt kniha Jaroslava Čechury Sex v době temna s podtitulem Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenbergů (1660–1770). Dlouhodobě studuje prameny uložené v jihočeských archivech a postupně skládá střípky příběhů. Výsledkem jeho práce je teď více než šestisetstránková publikace, která mapuje také případy znásilnění nebo incestů v důvěrně známém prostoru jižních Čech.

Václav Vokolek: Neznámé Čechy 7
Cesta se uzavírá, Václav Vokolek prošel celou zemi, a Mladá fronta teď vydává poslední svazek edice Neznámé Čechy, kde se autor tentokrát zaměřil na posvátná místa jihozápadních Čech. Na území od Šumavy až po Cheb zaznamenal řadu míst spojených s tradiční posvátností, stavby plné symbolů a jejich vzájemně překvapivé vztahy, ale také dávno zapomenuté lokality neznámých kultů. Čtenáři poslouží jako inspirace při hledání tipu na výlet, s celou edicí se pak může několik let těšit z toho, že díky Václavu Vokolkovi poznal neobyčejná místa, jejichž návštěva přinesla nezapomenutelné zážitky.

Jaromír Procházka: Antonín Šít
Od narození Antonína Šíta letos uplynulo sto let. A budějovický galerista Jaromír Procházka to nechtěl přejít bez povšimnutí. Stovky hodin věnoval zkoumání jeho života a díla, aby připravil monografii o významné osobnosti českého malířství dvacátého století. Autor s osobitým rukopisem tu promlouvá nejen na dvou stovkách reprodukcí, ale také díky badatelské práci Jaromíra Procházky, který příhodně cituje nejen samotného Šíta, ale i jeho kolegy z umělecké branže, například legendárního Karla Valtera. Knihu lze zakoupit v Galerii Procházka na budějovickém hlavním náměstí.

Předplatné časopisu je možné pořídit ZDE