Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Nálož jihočeských knih

Po roce je zase z čeho vybírat. Jihočeští autoři si to nejlepší připravili na závěr roku: do knihkupectví tak zamířila nová svědectví ze zaniklé Šumavy nebo román o klukovi, kterého táta neměl tahat za ucho.
Jan Štifter
30. Prosinec 2020 - 11:16

Malíři na soutoku

Radek Gális, ostřílený novinář a vydavatel úspěšných knižních rozhovorů, se tentokrát zaposlouchal do příběhů jihočeských umělců. Jeho „Malíři na soutoku“ přinášejí generační zpověď lidí, kteří se za komunistického režimu a v době tzv. normalizace potýkali s nepřízní osudu, nemožností studovat vysokou školu i se zakazováním výstav. Přesto nezatrpkli, neodložili štětec a dál i přes překážky tvořili a pokračovali v umělecké dráze, o níž byli přesvědčeni, že je správná.

 

Tajemství čkyňských lvů

Život jednoho pošumavského městečka zmapoval novinář Pavel Pechoušek. Historické údaje a úryvky z obecních, farních, školních či fotbalových kronik jihočeské Čkyně jsou tematicky propojené se vzpomínkami zajímavých osobností. Vedle pamětníků, politiků, sportovců, umělců a hasičů jsou velice zajímavé vzpomínky těch, kteří ve Čkyni nebydlí, mají k ní však životní vztah. Prostor dostává třeba vnučka četníka zastřeleného prchajícími nacisty v květnu 1945 nebo vnučka bývalého řídícího učitele. Všichni tito lidé jsou čkyňskými lvy – a Pavel Pechoušek jim postavil úctyhodný pomník.

 

Zmizelá Šumava

Emil Kintzl a Jan Fischer připravili do tisku „Zmizelou Šumavu 3“, navazující na úspěšné publikace i seriál na Streamu. Připomínají pozoruhodné postavičky, oživují dávné šumavské léčitele, vzpomínají na ty nejvoňavější rohlíky i pivo, které se vařilo v každé druhé vesnici. Zmizelá Šumava opět nabízí lákavou cestu do nedávné minulosti, je plná dotýkaných předmětů, citlivého vyprávění a unikátních fotografií.

 

Putování městem České Budějovice 3

S trojkou jde do světa i místopis Jana Schinka, nadšence do budějovické historie, spisovatele a oblíbeného průvodce. Jeho sto zastavení zapíchlo do mapy vlaječky v prostoru hlavního náměstí, ulic U Černé věže, Hroznové a Plachého. Schinko uplatňuje dávno zapomenutá fakta – věděli jste třeba, že ve vnitřním městě existovala Loterijní ulička s krámkem, kde lidé pokoušeli štěstěnu? Zůstala historka a vzpomínka, a právě takovými drobnostmi Jan Schinko naplnil celou knížku.

 

Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

Tvář – edice nejstaršího českého nakladatelství Vyšehrad, je bohatá na jihočeské autory. Novým přírůstkem je román Lukáše Csicselyho s názvem Nejkrásnější pohřeb Jana Huga. Vykresluje příběh mládence, který se narodil do špatných šatů ve špatné vesnici a vydává se na cestu za štěstím. Sice bez ucha (otec ho tak dlouho tahal za ucho, až se ucho utrhlo), ale přesto dokáže naslouchat hlasu svého srdce i tajemné Zpěvanky. Csicsely si umně hraje s jazykem, kniha potěší náročnějšího čtenáře.