Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Magie Rudolfa II. na dosah Budějovic

Fascinuje vás doba Rudolfa II.? Vydejte se do Rudolfova. Zajímá vás hornictví, štoly a drahé kameny? Vydejte se do Rudolfova. Hledáte netradiční turistický cíl? Odpověď bude pořád stejná: skutečně, vydejte se do Rudolfova. V tamním hornickém muzeu se ponoříte do historie a budete se sem rádi vracet, pravidelně tu pořádají řadu zajímavých akcí.
Jan Štifter
16. Květen 2017 - 09:42

Byla to velká sláva, když Rudolf II. povýšil Rudolfov na svobodné horní město. Tenkrát se místní pustili do stavby perkmistrovského domu, vznikl v těsném sousedství nejvýnosnějších dolů. Představte si Rudolfov jako jedno z nejvýznamnějších měst v celém kraji, kde žilo pět tisíc obyvatel. Ta obec v podhradí, čítající kolem čtyř tisíc duší, byly Budějovice. Že to zní trochu jako pohádka? Právě takový příběh vám bude vyprávět Markéta Dvořáková, až se za ní zastavíte v Hornickém muzeu Rudolfov, které sídlí ve zdech Perkmistrovského domu.

Sláva je dávno pryč, štoly zapomenuté a zasypané. Paměť se rozhodli oživit v polovině 90. let, kdy ve městě vzniklo hornické muzeum. Především zásluhou města se pak podařilo něco výjimečného: zrekonstruovat historickou budovu tak, aby dokázala zahrnout dějiny města a hornictví, aby se tu mohl odehrávat kulturní a společenský život, aby sem mířily výpravy žáků, studentů, seniorů nebo rodin s dětmi. Jak by řekl Rudolf II. ve filmu Císařův pekař: Spojila se osmapadesátá vyšší inteligence, střetl se mikrokosmos s makrokosmem a výsledkem je jedinečné místo, kde se zájemci dozvědí o historii hornictví a těžbě stříbra, o době Rudolfa II., případně se mohou seznámit s pozoruhodnými dějinami městečka. Mimochodem, věděli jste, že odtud pochází bavič Miloš Knor?

Rudolfovem kolují legendy o tajných štolách a stříbrných žílách, které zůstaly nevytěžené. Prostudujte tu staré plány, třeba vás to pak navede přímo do Úsilného, do Eliášovy dědičné štoly, jejíž část se teprve nedávno podařilo zpřístupnit. Kolem Rudolfova vedou naučné stezky a jedna z nich vypráví příběh hornického města, které dodnes kraluje krajině nad Budějovicemi. Přijdete na to, proč dodnes Rudolfovští nazývají své město Perštátem? Zjišťovat to můžete denně od středy do neděle mezi 11. a 17. hodinou. Začněte na www.muzeum-rudolfov.cz.

 

NAVŠTIVTE MUZEUM:

2. 6.

J. Hoschna – vernisáž výstavy rudolfovského fotografa, průřez jeho tvorbou

3. 6.

Hornické slavnosti 2017                              

23. 6.

Thomband – vítání léta, koncert folk-country skupiny Thomband

25. 8.

Four Brothers – loučení s létem, koncert jazzového kvarteta                                                                  

Srpen – září

Výstava České pohádky                                                             

9. 9.

Rudolfovy trhy aneb rozloučení s hlavní turistickou sezonou