Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Krumlovské skoky časem

Kniha je další z řady, ve které se vydavatel FOTO STUDIO H s. r. o. věnuje velice populárním srovnávacím fotografiím. Má stejnou podobu jako předešlé Teplice, Litoměřice, Děčín, Ústí nad Labem, Česká Lípa a již připravený Chomutov. Knihy se od sebe vizuálně odlišují metalickou barvou použitou na tisk okolí fotografií. Popisky k fotografiím jsou v šesti jazycích: česky, anglicky, německy, rusky, čínsky a japonsky.

12. Prosinec 2016 - 10:26
Subtitle
Křest fotografické knihy o Českém Krumlově

Autorem současných fotografií Českého Krumlova je Ondřej Hájek z rodinného vydavatelství FOTO STUDIO H. Poutavé popisky vytvořil Ing. Petr Hudičák, jeden ze zakladatelů a dnešní kurátor českokrumlovského Musea Fotoateliér Seidel. Pro museum je to v letošním roce již pátá publikace, na níž se svými snímky mohlo podílet. Krom Krumlovských skoků časem jsou dobové záběry ze Seidelova ateliéru v r. 2016 prezentovány v knihách: Lipno - krajina pod hladinou, Tajemství šumavských vod, Šumava – modravské pláně, Kopa vycházek za historií.

U knihy Krumlovské skoky časem je oproti ostatním publikacím FOTO STUDIA H unikátní zdroj dobových fotografií. Na rozdíl od knih předešlých, v nichž je zastoupeno více různých fotografů, pochází zde většina snímků z archivu Fotoateliéru Seidel v Českém Krumlově. Ten byl v letech 2005 - 2008 včetně dochovaného unikátního fotografického díla zachráněn, zrevitalizován a následně zpřístupněn veřejnosti díky péči Českokrumlovského rozvojového fondu, spol. s r. o..

Josef Seidel patřil k nejznámějším fotografům Šumavy a Českého Krumlova. V jeho temné komoře bylo vyrobeno na desítky tisíc pohlednic ve více než pěti tisíci variantách. Není náhodou, že křest knihy se odehraje v pod skleněnou střechou původního ateliéru v Museu Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově, jen několik kroků od temné komory slavného fotografa.

K takto zpracovaným publikacím je možné přistoupit dvěma cestami. Jednou je zpracování každé fotografie, která je z daného místa dodnes dochována, pak se ale může stát, že dnes bude fotograf stát za sloupem veřejného osvětlení nebo za garáží. Druhou cestou je citlivý výběr fotografií tak, aby i dnešní záběry byly líbivé pro oko čtenářovo a ne aby ho nutily si domýšlet, že vývoj města jde od desíti k pěti. Vždyť i tenkrát by fotograf našel nevzhledná zákoutí či proluky v městské zástavbě. I autoři knihy Krumlovské skoky časem tedy raději vybírají ta místa, která město pomohou představit doma i ve světě v tom lepším světle. Také si myslí, že to fotografové za sto let budou mít ještě těžší, jestli budou chtít udělat další snímek v řadě, tak aby představili město z té lepší stránky. Již dnes se některá místa nedají nafotit, aniž by fotografové museli stát např. za garáží, zdí či přerostlými nálety. Ale na druhou stranu bude třeba méně aut v ulicích.

Ve vydavatelství se tímto tématem zabývají již více než deset let. A že to nedělají špatně, dosvědčuje i ocenění za kalendáře připravené s touto tematikou pro sklářského giganta AGC Czech.

Kniha Krumlovské skoky časem byla vydána rovněž za podpory českokrumlovských patriotů a institucí. A FOTO STUDIO H s.r.o. jim tímto v závěru knihy děkuje, bez jejich pomoci se dnes regionální publikace nevydávají lehce. Anebo jsou jen v malém nákladu a tím i nepoměrně dražší.

Nemalý dík patří i českokrumlovským partnerům vydavatele, a to Českokrumlovskému rozvojovému fondu, spol. s r. o., který je majitelem a provozovatelem Musea Fotoateliér Seidel, dále SKB Badminton Český Krumlov, společnosti Balcar s.r.o. a v neposlední řadě městu Český Krumlov. 

 

Základní informace o knize:

Název: Krumlovské skoky časem

Vydavatel: FOTO STUDIO H s.r.o.

Fotografové: současné snímky - Ondřej Hájek, dobové snímky: archiv Musea Fotoateliér Seidel

Autor textu: Ing. Petr Hudičák

Počet stran, počet snímků: 96 stran, 45 párů fotografií

Cena: 474,-Kč, prodej v Museu Fotoateliér Seidel, Infocentru Český Krumlov a knihkupectvích

Kontakt na prodejce a autora: FOTO STUDIO H s.r.o., tel. 603 469 158, 603 449 349, info@fotostudioh.cz, www.fotostudioh.cz