Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Když se soutěží domy

Postřehli jste? Veřejnost už zná budoucí podobu Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích. Ve hře, a to doslova – však bylo více návrhů na dostavbu budovy. Nejlepší z nich určila architektonická soutěž.
David Nebor
28. Červen 2017 - 14:05

Budova Jihočeské vědecké knihovny stojí v čele Lidické třídy od roku 1975. Původně sloužila jako Muzeum dělnického revolučního hnutí, knihovnou se stala až po sametové revoluci roku 1990. I přes kvalitní konstrukci budovy odhalil čas její nedostatky. Po více než pětadvaceti letech provozu je technický stav knihovny neuspokojivý. Navíc potřebuje rozšířit plochu jak k volnému výběru knih, tak k jejich skladování.

Proto se vedení Jihočeské vědecké knihovny rozhodlo zadat soutěž o návrh na dostavbu budovy. Architektonická soutěž slibovala rozšíření kapacity pro volný výběr knižních titulů na 130 tisíc svazků. Úspěšný návrh měl dále zahrnovat úpravu okolí budovy a parkoviště s dopravním napojením na Lidickou třídu. Organizace soutěže se zhostil Ing. arch Miroslav Vodák, spoluzakladatel projektu CBArchitektura. Nutnou součástí soutěže je porota. Mezi tři závislé porotce patřil i ředitel JVK Ivo Kareš. Jan Šépka, autor nedávného kontroverzního projektu Vnímání, který nabízel netradiční pohled na Samsonovu kašnu, byl jedním ze čtyř porotců nezávislých.

Soutěž odstartovala 7. října minulého roku. Ve stanovené lhůtě organizátoři obdrželi šestadvacet žádostí o účast, z nichž vybrali šest soutěžících (čtyři české, po jednom z Rakouska a Slovenska). Ti do Vánoc odevzdali kompletní návrhy. Letos zasedla porota a anonymním hlasováním určila vítěze. Se zadáním se nejlépe vypořádal brněnský ateliér Kuba & Pilař architekti s.r.o. Dvojice architektů získala 1. cenu s odměnou 300 tisíc korun. Projekt nyní čeká na získání evropských dotací, dostavba však dříve než za dva roky nezačne. (...)

... CELÝ  ČLÁNEK ČTĚTE V ČERVNOVÉM ČÍSLE ČASOPISU BARBAR.

Na stáncích v prodeji za 49 Kč!

Elektronická verze ke stažení za 35 Kč na Alza.cz!

Předplatné je možné pořídit ZDE - 12 čísel (včetně letního a zimního speciálu) za 492 Kč!