Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Kamil Lhoták a jeho pohled okouzleného dítěte

Byla to loni na jaře v Praze velká událost: retrospektiva Kamila Lhotáka v Obecním domě představila asi 200 pláten od tohoto slavného a oblíbeného autora, který patří k nejvšestrannějším českým umělcům 20. století. A vida – Alšova jihočeská galerie vynese letos v létě ještě vyšší kartu, díky níž se do historie zapíše největší výstavou díla Kamila Lhotáka vůbec!
Alena Binterová
24. Květen 2019 - 16:38

V hlavním sále Zámecké jízdárny AJG v Hluboké nad Vltavou bude možné od 15. června až do 6. října 2019 obdivovat dokonce dvojnásobný počet obrazů a ilustrací než loni v Praze. Již nyní je totiž potvrzeno 400 pečlivě vybraných položek jak ze státních, tak soukromých sbírek z České republiky i zahraničí. To umožní zmapovat Lhotákovo dílo retrospektivním způsobem a několikanásobně překonat jeho dosavadní velké výstavy.

Alšovka představí umělcovu tvorbu ve třech zásadních oblastech jeho tvorby: malbě, kresbě a grafice. Ve všech směrech zachytí vývojovou linii od počátků v 30. letech až do završení činnosti v 80. letech minulého století. Autorem a kurátorem celého výstavního projektu nazvaného „Kamil Lhoták a jeho svět“ je Libor Šteffek, autor několika knižních monografií k dílu tohoto malíře a přední odborník na jeho dílo. Navíc zde vznikne dokumentární film, který představí zásadní vystavené práce.

Velmi známé a hojně rozšířené obrazy a ilustrace Kamila Lhotáka milují děti i dospělí, hlavně fanoušci létajících balonů, bicyklů či letadel, ovšem i sportu. Ačkoli ho fascinovaly různé formy pohybu, jsou jeho obrazy velmi působivé díky zvláštnímu klidu a nostalgii. Osobitý a dobře rozpoznatelný rukopis autora, který byl samoukem, bývá charakterizován jako „pohled okouzleného dítěte”. Nezapře inspiraci vzpomínkami na dětství, starými plakáty, obrázkovými časopisy a atlasy. Od počátků své umělecké dráhy byl Lhoták okouzlený dobou, která nenávratně zmizela před několika desetiletími. Jeho projev malířský a později i grafický dává zdánlivě zcela nezajímavým místům na periferii i starým technickým předmětům neopakovatelnou poetiku. Ne, není to nepotřebné haraburdí, jsou to výtvarně hodnotné věci s příběhem. V dnešní době, zaměřené na rychlou spotřebu, k nám obrazy Kamila Lhotáka promlouvají obzvlášť naléhavě ...