Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Kabinet zázraků

Jihočeskému divadlu je v tomto roce 100 let, ale nejen to, historická budova Jihočeského divadla slaví 200 let, Malé divadlo 70 let, opera a balet 60 let samostatnosti souborů. Dostatečně dobrý důvod k tomu, aby vás Jihočeské muzeum přizvalo do tohoto uctívaného i zatracovaného světa komediantů a jejich zázraků.
Jihočeské muzeum
26. Srpen 2019 - 13:03

V první části výstavy se v šesti aktech a čtyřech intermezzech seznámíte s klíčovými momenty stoleté divadelní historie a poté se dostanete za oponu, do magického, okouzlujícího a fascinujícího světa, kde LZE COKOLIV, protože všechno je JEN JAKO. Nechte se překvapovat, nechte se (po)vznést, přijďte si představovat a z(a)koušet. K výstavě jsou připraveny také komentované prohlídky a divadelní dílny.

Expozice přiblíží nejdůležitější milníky divadelních výročí. Jenomže vystavovat divadlo, to je jako chtít chytit vítr do sklenice, zastavit řeku, spočítat kapky deště, vzklenout duhu. Divadlo, to jsou hlavně emoce, vztahy, nálady a zase vztahy. Ze vztahů se divadlo skládá stejně jako lidské tělo z kostí. Ze vztahů lidí s lidmi, lidí s postavami, postav a lidí ke světu, a to všechno naživo, v přímém přenosu. A také díky tomu je divadlo velké dobrodružství a ohromný zážitek. Jenže jak v muzeu vystavit vztahy a pocity, a ještě k tomu naživo? Jak se to dá udělat, aby se statické fotky, zapomenuté předměty, plakáty, vzpomínky zase rozhýbaly před očima? Jak to udělat, abyste mohli zažít ten pocit, tu náladu, tu atmosféru, jaké to je, když divadlo vzniká?

Výstavu v Jihočeském muzeu pojali jako pohled z ptačí perspektivy, dějiny v letu, a ty rozložili do šesti aktů, tří narozeninových intermezz a jedné scénické poznámky. Cestou se můžete zastavit u kiosku, kde jsou sebrané desítky fotografií, které by se do vitrín nevešly. Rovněž jsou prezentovány exponáty ze sbírek divadelního archivu Jihočeského muzea. Celá výstava má být prologem k vydání obsáhlé knihy v říjnu 2019, v níž se stoletá historie Jihočeského divadla představí čtenářům podrobně.

Málokdo asi ví, jakou měl archiv Jihočeského divadla v minulosti smůlu. V roce 1945, na konci války, vzal za své společné s částí vybombardovaného divadla, pak byl pod ostřížím dohledem cenzorů a když už se mu, v novodobé historii začalo konečně trochu dařit díky divadelním nadšencům, vzaly jej z velké části v roce 2002 povodně. Ze vzpomínek pamětníků, z útržků skládají obraz toho, jak to asi bylo.