Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jindřichohradecké JINoHRÁtky a PETAnděl

Centrum města letos poprvé zaplní jediný festival betlémů v České republice: Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí. O prvním adventním víkendu 26. a 27. listopadu svou tvorbu představí řezbáři i drobní betlémáři a svá ochranná křídla nad přehlídkou roztáhne unikátní, více než pětimetrový PETAnděl.
Alena Binterová
16. Listopad 2016 - 10:51

Rozzářeného posla nebes z desetitisíců PET lahví, na jehož stavbě se podílí 13 škol z Jindřichova Hradce a okolí, zapíše komisař do České knihy rekordů. Kupole andělových šatů, kterou vytvoří „ledově“ modrý a bílý plast, ukryje malou výstavu o vzniku jedinečné obří sochy. Anděl, který bude celý advent svítit nevtíravou bílou barvou, dokáže rozpoznat zpěv a na vánoční koledy odpoví rozblikáním celé pestré škály barev.

V kostele sv. Jana Křtitele si mohou návštěvníci prohlédnout tradiční výstavu řezeb a betlémů, tentokrát v podání řezbáře Vladimíra Cejnara. Výstavu zahájí vernisáž v sobotu 26. listopadu ve 14.00 za doprovodu Chrámového sboru Adama Michny pod vedením sbormistra Tomáše Petrů a potrvá do 30. prosince.

Celý střed města také ožije festivalovou hrou, která propojí všechny kulturní subjekty ve městě. Vlastní betlém si mohou návštěvníci vyrobit v Muzeu Jindřichohradecka a svou šikovnost si budou moci vyzkoušet také v Domě gobelínů. V Muzeu fotografie a moderních obrazových médií je čeká betlémská scenérie, kde mohou nejmladší dítě doslova „dát do jeslí“ jako Ježíška a vyfotografovat se v převleku za Pannu Marii, svatého Josefa či Tři krále. Další úkoly budou plnit na Staré radnici a v infocentru a na závěr celé trasy dostanou děti drobnou odměnu a dospělí punč.

Mateřské a základní školy z Jindřichohradecka budou také soutěžit O nejkrásnější betlém a jejich výrobky vystaví muzeum v křížové chodbě bývalého kláštera minoritů ve Štítného ulici. K vidění budou až do 30. prosince.  Návštěvníci si také budou moci prohlédnout Krýzovy jesličky, které jsou jediné svého druhu na světě, a na festival se podívat z ptačí perspektivy z městské věže.

Celý festival doplní i doprovodný program a malý řemeslný trh, kde mohou návštěvníci ochutnat rozličné dobroty nebo potěšit své blízké malým dárkem.

Festival Jindřichohradecké JINoHRÁtky, na nímž převzal záštitu jihočeský hejtman Jiří Zimola, pořádá Muzeum Jindřichohradecka ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec a za podpory Nadace ČEZ.