Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Jemné sněžení z jižních Čech

Do kin se dostává debutový snímek Sněží! A nejen pro čtenáře Barbara může být zajímavé, že za ním stojí dvě nadějné filmařky z jižních Čech. Ústřední roli ztvárnila táborská rodačka Petra Nesvačilová, která vedle herectví také natáčí dokumentární filmy.
Pavel Horáček
17. Květen 2019 - 09:48

Především je ale film Sněží! dlouho připravovaným projektem režisérky Kristýny Nedvědové. Ta k snímku napsala scénář a prosadila ho coby svůj první celovečerní film, a mimochodem, pochází z Rudolfova u Českých Budějovic.

Autorský projekt vznikl i díky dárcům, kteří ho přes internetovou sbírku finančně podpořili. I díky tomu mohla Kristina Nedvědová natočit velice jemný film výhradně s ženskými hrdinkami. Film, který se od běžné české produkce odlišuje. Vypráví o Tereze (Petra Nesvačilová), která se ocitá po delší době u své rodiny žijící v odlehlé chalupě. Každá z jejích členek má odlišný vztah ke světu. Její sestra je naivní idealistka, matka pragmatická udržovatelka rodu a babička stále vzývá ducha svého zemřelého muže. I když společenství žen určitým způsobem harmonicky funguje, Tereza má pocit, že by měla zavést staré pořádky, které kdysi v chalupě razil její děda. Postupně zjišťuje, že je to marné. Rozporuplná zkušenost ale, zdá se, pomáhá i jí samotné v jejím stavu těsně po rozchodu.

Suché převyprávění děje filmu k němu není úplně fér. Důležité je totiž spíš provedení, které pro něj Nedvědová zvolila. Snímek plyne specifickým pozvolným tempem, promluv je pomálu. Zásadní jsou tu působivé záběry venkova, respektive přírody, ke které mají přes své rozdíly všechny ženy úzký vztah. Tak jako děda, myslivec a tulák, který je opustil, ale zároveň je stále s nimi.

Režisérka a její tým si vybranou látkou rozhodně debut neudělali snadným, přesto však nezklamali.