Rodokmeny od mojedejiny.cz

Jan Žižka jde do kin v nových souvislostech

Velkou podívanou slibuje historické akční drama „Jan Žižka“ (v zahraničí s názvem „Medieval“). Snímek vypráví o mládí husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. Režisér Petr Jákl ho se štábem, který měl tři stovky členů, natáčel i v jižních Čechách.
Alena Binterová
28. Srpen 2022 - 23:59

Po dvouletém odkladu zapříčiněném pandemií uvede distribuční společnost Bioscop v českých kinech 8. září 2022 velkofilm „Jan Žižka“. Den poté bude mít premiéru v USA. Snímek s mezinárodními ambicemi, jehož rozpočet se vyšplhal na 450 milionů korun, se stal nejdražším projektem v historii soudobé české kinematografie. Scénář napsal Petr Jákl podle námětu svého otce. Na přípravách filmu pracoval osm let a podařilo se mu pro něj získat světové hvězdy, jako jsou Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley a Sophie Lowe. Z českých herců se rolí zhostili například Karel Roden, Ondřej Vetchý, Jan Budař či zpěvák Ben Cristovao.

„Je to film o zrodu hrdiny. O jeho mládí, které ho formovalo tak, že se z něj stal vojevůdce. Příběh vypráví o boji za spravedlnost a za svobodu – o tom, že útlak lidi časem dožene k tomu, že už nemají jinou šanci než se proti němu postavit. Ukazuje, jak si lidi mohou pomáhat, semknout se a společně dokázat to, co by samostatně vůbec nezvládli. Samozřejmě jsem nebyl rád, že premiéra filmu musela být dva roky odložena, protože byla pandemie. Ale válka na Ukrajině dává tématu ještě nové souvislosti,“ říká režisér, pro kterého bylo toto natáčení zatím nejnáročnějším v životě. V projektu fungoval také jako producent a scenárista.

NEMĚL NA VYBRANOU,
MUSEL BOJOVAT

Film vypráví o mládí nejslavnějšího vojevůdce českých zemí, zakladatele jihočeského Tábora. Z jižních Čech i pocházel – narodil se v Trocnově u Borovan. Diváci se ocitnou na konci 14. století, kdy jsou země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti, následně je pověřen službou pro samotného krále Václava IV. Avšak zemi ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky.

Od té chvíle nemá na vybranou – musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda, která bude bojovat za vše, v co věří. Rodí se nejslavnější vojevůdce českých zemí a jeden ze sedmi nikdy neporažených válečníků na světě.

Vše je zasazeno v reálné historii, o období mládí hlavního hrdiny se však mnoho neví, takže některé momenty jsou dotvořeny tak, aby pro příběh fungovaly. S cílem sledovat jeho cestu co nejniterněji a popsat, jak se vytvářel jeho charakter.

„Osobnost Jana Žižky je dobře známá, ale v našem filmu je téma uchopené jinak. O období před husitskou revolucí a o Janu Žižkovi jsem prostudoval hodně informací, radil jsem se s historiky, abych jeho postavu vytvořil co nejvěrněji. Shodli jsme se, že to byl zásadový člověk. Musel být drsný, protože je potřeba si uvědomit, jak surový a krutý středověk byl – nebylo lehké se protlouct. Vůbec si nedovedu představit, že bych v té době žil. Ale on tehdejší lidi dokázal přesvědčit ne nějakými řečmi, ale svým chováním a činy. Držel se svých zásad a měl svá pravidla. Co řekl, platilo! Tuto zásadu dodržoval a já se snažím v životě fungovat stejným způsobem. I proto mi možná bylo toto téma tak blízké, protože podaná ruka pro mě znamená víc než smlouvy,“ vysvětluje Petr Jákl, čím mu vojevůdce imponoval.

Takoví lidé jsou podle něj významní v každé době a vzhledem k aktuálním dění lze nyní ve filmu najít mnoho souvislostí, díky nimž diváky osloví – a přiláká i ty, kteří do kin často nechodí. Může zaujmout hlavně milovníky historických filmů a silných lidských příběhů. „Je tam i netradiční love story, takže bych ho určitě doporučil i ženám. Na druhou stranu se v něm najde i dost akce pro ty, co mají rádi akční filmy,“ říká. 

 

UKÁZAT SVĚTU NAŠE NEJHEZČÍ MÍSTA
Historický velkofilm Jan Žižka vznikal na mnoha místech ve středních a jižních Čechách. „Chtěl bych ukázat světu ta nejhezčí místa u nás. Každou lokaci jsme vybírali tak, jak si myslím, že by ji měli v zahraničí vidět. Ve filmu se objeví ta nejhezčí česká místa, často i chráněné oblasti, kde bylo potřeba komplikovaně vyřídit povolení,“ vysvětluje režisér.

Dobové scény se odehrávají na Křivoklátu, Točníku, Kokořínu i na Zvíkově a v jeho okolí. Svoje nezastupitelné místo má Karlův most a kolem něj postavené středověké město. „V jižních Čechách jsme hodně natáčeli na Zvíkově a také v Orlíku nad Vltavou. Poblíž máme chatu, kde jsem vyrůstal. Jezdili jsme tam na víkendy a trávil jsem tam vždy celé léto. Moc rád se tam vracím, jižní Čechy miluju,“ říká.

Na svém oblíbeném místě u Orlíku natočil některé ze zásadních scén filmu, v nichž jako komparz účinkovali i místní obyvatelé. Jedny z posledních natáčecích dnů vyšly na konec listopadu. „Dokonce nám tam napadl sníh, ten jsme však ve filmu mít neměli. Ráno bylo vše zasněžené, ale jako zázrakem pak začalo pršet a kolem jedenácté dopolední jsme mohli začít pracovat, takže se vše podařilo zvládnout. Ale byl to velký stres,“ vzpomíná Petr Jákl na filmování v jižních Čechách.

Trpělivost musel prokázat ještě mnohokrát – film přichází do kin mnohem později, než bylo v plánu. Těžké to měl od začátku: trvalo dlouhých osm let, než postoupil od první myšlenky k první klapce. Ne všechno vycházelo podle původních představ a záměrů. Velmi náročné byly velké bojové scény s množstvím lidí a koní. Bitvy bylo nutné předem natrénovat, přesto pak museli spoustu věcí obměňovat a přizpůsobovat jednotlivým místům natáčení.

„Bylo dost okamžiků, kdy jsem si už začínal říkat, jestli je to vůbec možné zvládnout. Plno věcí se muselo měnit, někdy úplně na poslední chvíli, a ne vždycky jsem z toho byl nadšený. Nakonec jsem ale právě díky tomu vymyslel něco jiného, co bylo ve výsledku ještě zajímavější. Už několikrát jsem si v životě ověřil, že když všechno přijímáte tak, jak to je, a nedržíte se konkrétních očekávání, může pak přijít i něco lepšího,“ ohlíží se za minulými roky.  

Aby měl jeho film větší šanci uspět i v zahraničí, bylo nutné sáhnout po zvučných jménech. Světový filmový trh je totiž neúprosný. Do hlavních rolí se podařilo získat hollywoodské hvězdy: září v nich Ben Foster jako Jan Žižka, Michael Caine jako lord Boreš, Til Schweiger jako Rožmberk, Matthew Good coby Zikmund, Sophie Lowe v roli Kateřiny a další. Výběr mezi českými herci ztížily nároky amerických producentů; někteří buď neodpovídali typově, nebo nezvládali hraní v anglickém jazyce. Na plátně diváci uvidí například Karla Rodena, Ondřeje Vetchého, Marka Vašuta či Jana Budaře.

„Máme nádherné obrázky a úžasné herce. Jsem opravdu šťastný, že jsem mohl režírovat takové hvězdy,“ shrnuje režisér, podle něhož toto natáčení obnášelo daleko víc úsilí, než si předtím dokázal představit. Hodila se mu proto i síla a vytrvalost bývalého špičkového sportovce. „Já jsem opravdu hrdý na to, že jsem Čech, a miluji naši zemi. Když jsem ještě reprezentoval v judu na všech možných světových soutěžích včetně olympiády, tak mě na tom nejvíc těšilo mít lvíčka na prsou a na rameni vlajku. A strašně jsem si přál udělat o Česku film ve stylu Statečného srdce, díky kterému si ve světě naši zemi zapamatují,“ dodává Petr Jákl.

 

BOX:

Petr Jákl (1973)

• U filmu začínal jako kaskadér a herec vedlejších rolí. Později se prosadil jako režisér, scenárista a producent.

V mládí se aktivně věnoval judu, v roce 2000 v něm dokonce reprezentoval Česko na olympijských hrách v Sydney.

• V roce 2010 například převedl na filmové plátno příběh nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka.

 

Více o filmu Jan Žižka http://bioscop.cz/databaza/jan-zizka/

 

Hlavní hvězda snímku, Američan Ben Foster, má za sebou bohatou hereckou minulost a diváci u nás jej mohou znát například jako Medivha ve filmu „Warcraft: První střet“ či ze snímků „X-Men: Poslední vzdor“, „Nepřátelé“, „Za každou cenu“, „3:10 Vlak do Yumy“ nebo „Alpha Dog“.

Americký herec Michael Caine hrál ve více než sto filmech a je držitelem Oscarů za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmech „Hana a její sestry“ a „Pravidla moštárny“. Nezapomenutelný byl také v Nolanově trilogii „Batman začíná“, „Temný rytíř“ a Temný rytíř povstal nebo ve filmech „Podfukáři“, „Interstellar“, „Kingsman: Tajná služba“, „Dokonalý trik“, „Potomci lidí“, „Mládí“, „Tichý Američan“, „Tichý hlas“, „Jekyll & Hyde“ nebo „Rita“.

Jeden z nejuznávanějších a nejoblíbenějších německých herců a režisérů současnosti Til Schweiger se před filmovými kamerami pohybuje od počátku 90. let, posledních 20 let ale také často stojí za nimi jako uznávaný režisér a producent. V roce 1998 si zahrál poprvé v mezinárodním filmu („Jidášův polibek“) a od té doby natočil nespočet kasovních trháků včetně snímků, jako jsou „Atomic Blonde“, „Hanebný pancharti“ nebo „Král Artuš“.

William Moseley se proslavil především rolí Petera Pevensieho z trilogie „Letopisy Narnie“. Naše země mu není neznámá, část filmu totiž vznikala například v ateliérech na pražském Barrandově nebo v Adršpašských skalách či v Českosaském Švýcarsku. Dokonce se tady před 11 lety na natáčení zranil. Dnes se věnuje především natáčení seriálu („The Royals“) a filmů.

Herečka a zpěvačka Sophie Lowe se narodila v Anglii. Ve filmu „Jan Žižka“ získala hlavní ženskou roli – Kateřinu. Po několika filmech („Překrásná Kate“, „Požehnaní“) je Sophie momentálně v hledáčku talentů v Hollywoodu a je jí předpovídána hvězdná kariéra.

 

 

... CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V LETNÍM SPECIÁLU ČASOPISU BARBAR!

 

Letní číslo časopisu Barbar v prodeji na alza.cz!

Předplatné můžete zakoupit na send.cz