Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Hlubokou zaplaví festival Voda, moře, oceány

Svátkem pro všechny, kdo mají vztah k vodě a ochraně životního prostředí, bude už 15. ročník festivalu Voda, moře, oceány v Hluboké nad Vltavou. Diváci budou moci od 12. do 16. září ve zdejším kině Panorama a dalších místech vidět zdarma desítky tuzemských i zahraničních filmů a potkat řadu umělců, potápěčů, ekologů a dalších zajímavých osobností, jimž je blízké téma slaných a sladkých vod – tohoto živlu a mízy naší planety.
akl
01. Září 2018 - 12:03

„Téma Voda, moře a oceány je obsáhlé, a my si vůbec nenárokujeme popsat je celé. Naším cílem je zvednout zájem o vztah ke světovým oceánům a životnímu prostředí obecně. Proto jsem velmi rád, že i letos se nám podařilo získat hosty, kteří k tomu mají co říci,“ říká ředitel festivalu Jindřich Soukal. Například uznávaný fotograf Václav Šilha, jehož dílo si budou moci prohlédnout lidé v kině Panorama a ve čtvrtek tam bude mít i přednášku, procestoval všech šest kontinentů včetně Antarktidy a jeho snímky byly zveřejněny v BBC Wildlife Magazine nebo National Geographic. Příběh nejen o nalezení mnoho let ztraceného letadla legendárního spisovatele Saint-Exupéryho přijedou vyprávět potápěči Luc Vanrelly a Lin von Gartzen. O paměti vody promluví Diana Siswartonová, odbornice mimo jiné na nechemické čištění a regeneraci vody. Na programu bude také autorské čtení Dana Landy z knihy Všeník s kytarou a křest nové desky skupiny Oceán. Režisér Rudolf Havlík představí tři snímky z cyklu Na vlastní nohy a v předpremiéře uvede celovečerní hraný film Po čem muži touží – do Hluboké nad Vltavou s ním přijedou i herci včetně Anny Polívkové.

V soutěžní části je 32 snímků ze 14 zemí, promítat se bude v kině Panorama a pro pozvané školy ještě v Českých Budějovicích. „Obecně je letošní festivalová přehlídka nebývale česká. V soutěži jsou totiž dva cykly, a to Magické hlubiny od režiséra Pavla Jiráska a Na vlastní nohy od Rudolfa Havlíka. Soutěžit bude také celovečerní film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka a krátkometrážní snímek Strach má velké zuby od Miroslava Náplavy,“ upřesnil programový ředitel Dušan Jurčík. Téma vody je nesmírně inspirativní: filmy ukazují krásy a tajemství podmořského světa, vzácné

i ohrožené živočichy a také schopnost a potřebu lidí souznít s vodou, chránit a ctít ji jako nenahraditelný zdroj života. Zvláštní svět představí film Vanuatu – tajemství vodní hudby, o ženách z tichomořského souostroví, které stvořily ojedinělou uměleckou formu. Filmaři přinášejí též cenná svědectví o ničení přírody a snaží se autentickou výpovědí zjednat nápravu. Proto se organizátoři festivalu vždy snaží, aby jejich poselství vnímalo co nejvíc lidí.