Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Festival Finále Plzeň udělí Zlatého ledňáčka

Výběr toho nejlepšího z české a zahraniční kinematografie uplynulého roku a také premiéry i předpremiéry nabídne od 11. do 16. dubna Finále Plzeň. Je to jediný filmový festival v České republice, v jehož hledáčku je kromě kinematografické a televizní tvorby také produkce internetová.
akl
12. Duben 2019 - 09:27

Letos se koná už 32. ročník a souboj o hlavní ocenění, Zlatého ledňáčka, budou svádět audiovizuální počiny v pěti soutěžních kategoriích. Vítěze čeká skleněná soška stylizovaného ledňáčka, kterou vyrábějí čeští skláři z Kolektiv Ateliers v Novém Boru.

Jarní Plzeň opět ožije filmovými novinkami, bohatým doprovodným programem a zajímavými setkáními s tvůrci a herci. Řadu filmů přijedou uvést jejich tvůrci či hlavní protagonisté. „Osobitým průvodcem celým festivalem se stejně jako loni stane sehraný, talentovaný herecký tandem Jan Cina a Petr Vančura,“ říká za organizátory Hana Mašková.

Hlavním centrem bude tradičně Měšťanská beseda s promítacími sály a příjemnou odpočinkovou zónou a kavárnou. Festivalové dění zaplní i prostory DEPO2015, Anděl Music Bar, Café Regner, venkovní projekce nabídnou sady před Měšťanskou besedou. Tam se kromě již kultovních snímků Pějme píseň do hola a Kouř, které vzdají hold atmosféře přelomu let 1989 a 1990, odehrají i maratony oblíbených seriálů Most a Zkáza Dejvického divadla. Doprovodný program zahrne koncerty nebo autorská čtení – například v podání Radky Třeštíkové či z knihy Terapie sdílením od Ester Geislerové a Josefíny Bakošové.

Festival od roku 2016 pořádá společnost Film Servis Plzeň s.r.o. „Podporujeme české filmy. Snažíme se divákům během jednoho týdne za příznivou cenu nabídnout co nejvíce zajímavých projektů, které za poslední dobu vznikly a stojí za povšimnutí. V tom zůstává naše role poradce. Často se stává, že některé snímky proběhnou kiny tak rychle, že na ně diváci nestihnou ani zareagovat, nebo se jedná o televizní či internetové seriály, které se na velká plátna vůbec nedostanou. U nás si to mohou vynahradit,“ vysvětluje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Celkem čítá nabídka více než sto filmů různých žánrů, které osloví diváky napříč generacemi, včetně dětí. Například sekce nazvaná České stopy v mezinárodních koprodukcích představí filmy ze Slovenska, Polska, Lotyšska, Rumunska nebo Ruska, vytvořené ve spolupráci s českými tvůrci. Pohled na to nejlepší, co se natočilo u našich sousedů, nabídne sekce ZOOM. Nebude chybět ani platforma pro filmové profesionály a studenty filmových škol INDUSTRY DAYS, letos na téma ekologicky udržitelné filmové produkce. Více na www.festivalfinale.cz.