Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Festival čokolády

V jihočeském Táboře se bude 15. a 16. října konat třetí ročník prestižního Festivalu čokolády. Zeptali jsme se zakladatelky a ředitelky festivalu Petry Kovandové, proč tento festival vznikl a co nabízí.
29. Září 2016 - 17:14

Jste jediný festival svého druhu v České republice. V době boomu gastro a food festivalů jste se zaměřili jen na čokoládu. Proč?

Máte pravdu, dnes je opravdu velmi trendy pořádat různé typy food festivalů a gastronomických akcí. Mnohých se také zúčastňujeme jako vystavovatelé s naší firmou BONBON nebo s Muzeem čokolády a marcipánu, které provozujeme právě v Táboře. Nápad pořádat vlastní čokoládový festival se zrodil asi před čtyřmi lety, kdy jsme muzeum otevírali. Všechno ale má svůj čas, a proto i tento nápad musel dozrát. Nejprve jsme navštívili podobnou akci v České republice a následně jsme vyrazili do zahraničí nasbírat zkušenosti a ujasnit si, jakou cestou chceme jít. A vidíte, letos už rozjíždíme tento cirkus potřetí.

Vy máte s čokoládou bohaté zkušenosti, které jistě pro program festivalu využíváte….

Festivalový program se připravuje vlastně celý rok. Obchod s čokoládou je v České republice na vzestupu, vznikají nové manufaktury, které vyrábějí skvělé výrobky z kakaových pecek nebo přímo z kakaových bobů. To donedávna ještě v ČR nebylo obvyklé a nyní je na trhu asi pět malých výrobců, kteří nakupují boby a dělají své specifické čokolády. Někteří jsou velmi úspěšní v soutěžích v zahraničí. Náš festival chce prezentovat úplnou špičku v oboru, měl by vzdělávat, bavit, návštěvník zde vnímá čokoládu všemi smysly.

Na co návštěvníka lákáte nejvíce?

Asi na rozmanitost vnímání čokolády. Protože na festivalu se opravdu můžete zčokoládovat. Na hlavním pódiu se vaří, letos jsme pozvali cukrářské a kuchařské špičky. Rovněž přivítáme několik vzácných hostů, kteří se čokoládou zabývají; svou účast například potvrdil sběratel obalů Stanislav Krámský, autor knihy o čokoládě, a také gurmet Pavel Maurer. Vrcholem programu bude módní přehlídka čokoládových doplňků. V ostatních prostorách hotelu Palcát probíhá výroba pralinek přímo před diváky, soutěžíme o nejlepší zákusek, degustujeme v čokoládové řece nebo jsou připravené masáže čokoládou či nehty v čokoládovém designu. Pro děti máme vyhrazený speciální sál s divadlem, kouzelníkem, dílnami a dětským koutkem s profesionálním hlídáním.

Kam má festival vykročeno do budoucna?

Musím se pochlubit, že jsme získali druhé místo v prestižní soutěži Czech Event Awards 2016. Snad nám toto ocenění pomůže k dobré pověsti a prestiži akce. Chceme zvát čokolatiéry ze zahraničí, pořádat kurzy, více o čokoládě vzdělávat. V našem muzeu v Táboře máme omezené prostory na to ukázat, co všechno se dá s čokoládou dělat. Festival má být svátkem pro všechny, kteří čokoládu milují. V zahraničí chodí na podobné akce desetitisíce lidí. V říjnu se jedeme podívat do Perugie, kde mají návštěvnost 500 tisíc lidí za deset dní, což je neuvěřitelné a celé město tím žije. To je cíl i v Táboře.