Rodokmeny od mojedejiny.cz

Do měst, obcí i památek se vrátila vánoční kultura

Po dvouleté covidové pauze si lidé opět mohou užít o adventu a během Vánoc spoustu kultury a zábavy. Na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. se vrátilo rušné tržiště s vánočním stromem a betlémem, vyhlídkovou věží a velkým kolem i zvoničkou. Na pódiu se střídají kapely a divadla, a to až do 23. prosince většinou třikrát denně.
Alena Kleinová
10. Prosinec 2022 - 17:42

Vystoupí třeba folková skupina Bonsai č. 3, klavírista Ondřej Kovář, bluegrass a country kapela Pergamen, Velký ZUŠ band, Petra Černocká, muzikáloví zpěváci Zuzana Benešová a Lukáš Randák, Kejklíř Slávek či Nezmaři. Srdcem náměstí je ledové kluziště kolem Samsonovy kašny, kde mohou děti i dospělí bruslit zdarma až do konce prosince denně od 10 do 21 hodin s výjimkou Štědrého dne, kdy tam ruch ustane v 15 hodin. Má plochu 650 m2 a díky tvaru i speciálnímu pódiu je jediným svého druhu v České republice.

Sváteční program prozáří rovněž další města a obce. Mezi mimořádné akce patří 9. prosince velké setkání andělů v Českém Krumlově, na něž přijede i režisér Jiří Strach, který svůj film Anděl Páně 2 natáčel v historickém centru tohoto města. Velkým zážitkem zde bývá též Živý betlém na II. zámeckém nádvoří, který se koná 23. prosince v 16.15 a 18.30. Vánoce slaví i krumlovští medvědi Marie Terezie, Polyxena a Vilém –štědrodenní nadílku jim zpříjemní v sobotu 24. 12. hudební soubor Kapka, který v 10 hodin zahraje a zazpívá vánoční koledy. K raritám, které jinde nemají, patří Peklo v Borovanech, v němž se do poloviny prosince zabydlí živí čerti. Návštěvníci tam mimo jiné zjistí, co se musí naučit malí čerti ve škole, z čeho se vaří pekelné dobroty, seznámí se s čertovskou mučírnou, nakouknou do komnaty Lucipera a mohou si sjet na tobogánu.

Slavnostní náladu umocní i výlety za historií. Zimní trasa na zámku Hluboká, která vede nazdobenými soukromými pokoji posledních Schwarzenbergů, bude o víkendu 17. a 18. prosince rozšířená o prostory unikátní kuchyně, kde hosté dostanou horké jedlé kaštany připravené v zámecké troubě. Na hradě Nové Hrady se hosté ponoří do vánoční atmosféry počátku 20. století při prohlídkách slavnostně vyzdobeného bytu správce novohradského panství. V třeboňském zámku letos zavládne při adventních prohlídkách duch první republiky, navíc zdejší Schwarzenberské soukromé apartmány o víkendu 17. a 18. 12. oživí hraný příběh pod názvem Poslední knížecí Vánoce, odkazující na rok 1922. Vystoupí také například vokální soubor Dyškanti a Studio dellʼarte předvede v Třeboni dětem Vánoce za časů našich prababiček aneb Jak se v Čechách strašívalo. Vánoční program připravily rovněž zámky Červená Lhota, Jindřichův Hradec a Dačice.