Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Dana Vitásková - Umělkyně v nové roli

Fotografka, galeristka, nakladatelka… a teď nově ještě cukrářka. Dana Vitásková připravila Budějovicím k 750. výročí netradiční dárek – sušenky ve tvaru dlažby z hlavního náměstí. Jmenují se stylově: Otakarky.
Jan Štifter
05. Srpen 2015 - 09:13

Málokomu vstoupila do života budějovická dlažba tak, jak se to stalo Daně Vitáskové. Pravidelně po ní chodí od roku 1975, kdy se nastěhovala do Budějovic. Už tenkrát užasla nad tím, jak architekt Janák geniálně vymezil náměstí, rozdělil ho do šachovnic, dal mu rozměr. Když se pak nastěhovala do činžáku v ulici U Tří lvů, její údiv pokračoval – dvorek tam byl vydlážděný úplně stejně. V domě totiž za první republiky žil starosta Budějovic a zřejmě využil přebytky. „Dnes tam jsou vlastně náhradní díly pro náměstí,“ usmívá se Dana Vitásková.

Specifický tvar, protáhlý obdélník. Může připomínati fotografii. Dana Vitásková společně se svým životním partnerem Michal Tůmou patří mezi respektované jihočeské fotografy. Vydávají knihy, pohlednice, pořádají výstavy. Na řadě jejích snímků je Janákova dlažba. V celkovém pohledu i v detailech. Dlažba, stále dokola. A tak Daně Vitáskové uzrál v hlavě nápad.

„Před časem jsme vyrobili Krumlovské cookies, sušenky v krabičce s motivem maškarního sálu. Budějovice nic takového neměly. Tak jsme vymysleli Otakarky, sušenky v plechovce, která svým tvarem a barvou připomíná dlažbu z budějovického náměstí,“ popisuje Dana Vitásková.

 

... LETNÍ DVOJČÍSLO ČASOPISU BARBAR V PRODEJI ZA 49 KČ!

Recepturu sestavila pekárna Alimpek. Krumlov je sladké město, což bylo rozhodující i pro výběr příchutě. Budějovice chutnají jinak, navíc je proslavilo hořké pivo. Otakarky jsou kořeněné a jejich tvar uvnitř připomíná dubové kůly, na kterých je město založené. V prodeji je má například infocentrum, obchod U Dobráka v České nebo Eso v Krajinské ulici.

Dana Vitásková pochází ze Šumperka, vystudovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně obor fotografie. Po příchodu do Budějovic se stala výraznou postavou zdejší kultury, v osmdesátých letech stála u zrodu Galerie na dvorku, kde připravovala výstavy. Po změně režimu založila s Michalem Tůmou fotografické studio a nakladatelství FOTOMIDA. Mají dvě nadané děti, dceru Mireille a syna Martina. Také oni tvoří a pohybují se v uměleckém prostředí. Od roku 2012 žije Dana Vitásková s Michalem Tůmou v Benešově nad Černou. V domě, který si vysnila. Který vlastními silami spoluutvářela. A kde mají uložené negativy, na kterých je Janákova dlažba stokrát jinak…