Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Česká tvorba z Varů nyní v kinech

Je známá věc, že český divák rád zajde do kina na český film. V tuto dobu je návštěva kina obzvláště příhodná. Může se totiž seznámit s tvorbou nastupující generace a místo Hřebejka, Slámy nebo Zelenky poznat tvorbu tří nadějných režisérů. Kromě toho, že jejich filmy vstupují do kin v podobnou dobu, mají všichni společné i uvedení v rámci letošních soutěží prestižního karlovarského festivalu.
Pavel Horáček, filmový publicista
01. Září 2018 - 11:55

Nejdiváčtějším z nich je patrně Chata na prodej, kombinující rodinné drama s komedií, a s hereckým obsazením využívajícím známé tváře. I díky tomu můžeme po delší době na plátně vidět třeba Davida Vávru nebo Ivanu Chýlkovou. Za snímkem stojí Tomáš Pavlíček, který debutoval neobvyklou komedií Parádně pokecal (2014).

Olmo Omerzu je sice původem ze Slovinska, ale po studiích na FAMU se v České republice usadil a díky tomu (k radosti kritiky i diváků) obohacuje tuzemskou kinematografii o své filmové vidění. Největší pozornost na sebe upoutal snímkem Rodinný film (2015), který získal na Cenách české filmové kritiky ceny za scénář i nejlepší film. Stejně jako v něm se i v nejnovějším počinu nazvaném Všechno bude zaměřuje na mladistvé hrdiny konfrontované se světem dospělých. V Karlových Varech bodoval z českých zástupců nejvýrazněji – odnesl si cenu za režii.

Stylem a způsobem vyprávění se od standardních českých celovečerních filmů odlišuje nejvíce Domestik, kterým debutoval Adam Sedlák. Ti, kteří znají jeho oceňovaný seriál Semestr pro Stream.cz, vybočující forma nepřekvapí. Tentokrát ovšem zvolil minimalistické pojetí a pomalejší tempo, při němž divák sleduje zničující vztah ženy toužící po dítěti a profesionálního, tréninkem posedlého, cyklisty. Ať už si vyberete kterýkoliv z trojice filmů, věřte, že se nespálíte a navíc podpoříte „lokální produkt“.