Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

Anifilm je tu

Letos už posedmnácté se v květnové Třeboni koná festival zaměřený na animaci. Akce, svého druhu jediná v České republice, si pod názvem AniFest a následně Anifilm získala renomé jedné z nejvýznamnějších událostí, která se na tento typ audiovizuální tvorby zaměřuje.
Pavel Horáček, filmový publicista
02. Květen 2018 - 14:01

Stěžejní je široce pojatá mezinárodní soutěž, která svými kategoriemi pokrývá hlavní proudy. V Třeboni soutěží celovečerní, krátkometrážní i nenarativní tvorba. Soutěž zahrnuje i práce studentů, videoklipy a přirozeně se rozšířila i o počítačové hry. Nic z těchto soutěžních sekcí by nemělo ujít nikomu, kdo se zajímá o nejnovější trendy v oboru. Je to ale zároveň tak pestrá programová nabídka, že osloví i ty, kteří budou na Anifilmu poprvé.

Divácký zážitek slibuje i doprovodný program, který je zaměřený na techniku 3D počítačové animace. Tedy na tu, na níž, i když je ze všech nejmladší, jsme si všichni rychle zvykli. Díky hitům, jako byly Příběh hraček nebo Shrek, ji dokonce mnozí považují za synonymum animovaného filmu. Vedle mnoha filmů, které připomenou více než třicetiletou historii počítačové animace, přijedou do Třeboně také hosté z Pixaru nebo třeba Chris Landreth, který za své CGI 3D filmy získává nejprestižnější ocenění, včetně uděleného Oscara. Druhým velkým tématem Anifilmu bude současná televizní animace. Chystají se tak na vás desítky aktuálně nejlepších světových seriálů. Přijdou si na své ti neotrlejší, stejně jako děti.

Ovšem Anifilm vůbec nejsou jen filmy. Těšit se můžete na venkovní i vnitřní zámeckou video instalaci, divadla, koncerty… Výstavní program nabídne díla zpěváka Tata Bojs Milana Caise nebo první výstavu, která uceleně reflektuje úspěchy současných českých počítačových her.