Rodokmeny od mojedejiny.cz

Thumbnail

30 let svobodné animace

Anifilm z Třeboně už dávno zmizel, ale něco tu po něm ještě zůstalo. Je to unikání výstava AnimaCZe po roce 89, kterou mezinárodní festival připravil ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií. Mapuje uplynulých třicet let české animace a až do 1. září ji najdete na náměstí ve třech patrech Domu Štěpánka Netolického.
Pavel Horáček
13. Červen 2019 - 16:57

Po zlomovém roce 1989 nastala v tuzemské kinematografii zcela nová éra. I animace pochopitelně zažila složitá období. Razantně se změnily produkční i distribuční podmínky, ale objevili se i nové tvůrčí možnosti. A také úspěchy. AnimaCZe po roce 89 je první výstavou, která uplynulé tři dekády podrobněji rekapituluje. Přináší zprávu o novodobých milnících naší animované tvorby, kterými se staly celovečerní filmy, úspěšné televizní seriály a v celosvětovém měřítku především snímky krátké a studentské. Kromě komplexnější reflexe je cílem výstavy také relativizovat obecně rozšířenou představu o „konci zlaté éry“ či o tom, že česká animace za posledních třicet let žádných úspěchů nedosáhla.

Podařilo se shromáždit úctyhodnou řádku exponátů, které zaujmou děti i dospělé. Výstava se totiž nebrání ani zakázkové tvorbě, tedy večerníčkům, nebo obecně tvorbě pro děti, která u nás přes všechny obtíže v každé porevoluční dekádě vznikala. Stejně tak výstava zaujme i fajnšmekry, kteří mohou objevovat méně známé snímky, přičemž ani sami organizátoři nečekali, že se podaří nějaké exponáty sehnat. Nejvděčnější jsou samozřejmě loutky a jiné objekty, ale na výstavě dostaly velký prostor i jiné techniky animace. Návštěvníci tak mohou obdivovat skici, které stály na začátku později mnohem komplikovanějších snímků. Stejně tak finální kresby a ultrafány přímo z natáčení. Zajímáte-li se třeba jen trochu o českou animaci a film, neměli byste výstavu vynechat. Další taková příležitost bude možná až za 30 let.